Cica a színpadon, fesztivál Kőszegen: Nem a könnyen eladhatót, hanem az értékeset adják a közönségnek

há • 2022. május 11., szerda •
Óvodásokhoz szóló legújabb cicás előadásukba leshettek bele az újságírók a Mesebolt Bábszínház keddi sajtótájékoztatóján, ahol a Kőszegi Várszínházzal közös munkájukról, többek közt egy nyári tíznapos fesztiválról is szó volt.
Cica a színpadon, fesztivál Kőszegen: Nem a könnyen eladhatót, hanem az értékeset adják a közönségnek

Közösen tartott sajtótájékoztatót a 40 éves Kőszegi Várszínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház vezetése, nem véletlenül. A kapcsolatuk régi és gyümölcsöző: tucatnyi koprodukció született már a közös munkából. Téma, műfaj és célközönség szempontjából is változatos és gazdag az a repertoár, amit együtt jegyeznek. - Nem a könnyen eladhatót, a tutit, hanem a jót igyekszünk létrehozni, ez egy értékteremtő együttműködés - fogalmazott Kovács Géza bábszínház-igazgató. Beszélt a következő közös előadásukról is.

A cica, aki haza akart menni - ezt a címet viseli a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház legújabb koprodukciója, ebből most részleteket is bemutattak a sajtónak. Jill Tomlinson meséjét Veres András írta át és rendezte, a tervezője Bartal-Kiss Rita, a zenét pedig Kiss Dávid írta hozzá. Kétszereplős a darab, Gyurkovics Zsófia partnere Lukács Gábor az előadásban. A rendező elárulta, hogy A cica... egy olyan írói sorozat része, amelyben valós, gyermekekben felmerülő kérdésekre ad választ a szerző. A szereplők olyan állatok, amelyek megtartják állat jellegüket, tehát nem embergyerekként viselkednek, akikre csak ráfogjuk, hogy cicák vagy más állatok. Ebben a mesében a cica utálja a vizet, szereti a halat, és olyan szituciókba keveredik, amelyek egyébként ismerősek a gyerekeknek. Szuzi - így hívják - a francia tengerpartról hirtelen Angliába keveredik, és haza szeretne jutni. Az egyik, gyerekek számára könnyen értelmezhető, valós helyzet, hogy "eltévedtem", van ilyen. Olyan ételeket kóstol meg, amilyeneket korábban még nem evett, vajon ízlik-e, vagy sem, ez is ismerős lehet a kicsiknek, de hasonló az idegen nyelv használata is. A mesélés módja pedig újszerű a darabban: a színészek ki-kiszólnak a színpadról a közönségnek, lebontva ezzel a képzeletbeli, nézőtér felőli 4. falat. Ezzel a történet részesévé válnak a gyerekek - véli a rendező.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója az együttműködésről szólva elmondta, segíteni próbáltak a bábszínháznak, amikor az nehéz helyzetbe került, és kifejezetten az értékek mentén igyekeztek kapcsolódni egymáshoz. Jövőre már nemcsak közös bemutatót terveznek, hanem határon átnyúló koprodukció is napirenden van, amelyben a Marosvásárhelyi Színi Akadémia lesz a partnerük. - A határon túli színjátszáson, bábszínjátszáson is segíteni kívánunk, hiszen tudjuk, hogy a nyelv megőrzésében, s így a nemzet megőrzésében is mekkora szerepe van a színjátszásnak - jegyezte meg Pócza Zoltán.

Elhangzott: idén egy fesztivált is szerveznek Kőszegen zenei udvarral, kamaraszínházi helyszínnel és gyermekszínházzal. Az eseményen a Mesebolt Bábszínház immár nemcsak vendég, hanem házgazda is lesz, az együttműködés tehát ezzel új szintre lép. - Mindkét intézménynek célja, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg a színház alapjaival, ez a gondolat hívta életre a hagyományosnak szánt eseményt - fogalmazott az igazgató. A július 14-én kezdődő tíznapos fesztivál részleteit Gelencsér Ildikó ismertette. - Nem kell nagy attrakcióra számítani, inkább emberi lesz a program, és a lényeg az, hogy jó együtt lenni - vezette fel a művészeti titkár. Diavetítés, mesélés, felhővadászat, kézműves foglalkozások, színpadi előadások várja a gyerekeket a Zwinger udvarán. Lesz egy különleges meseboltos produkció is, a Fókaszív, amelyre zseblámpával érdemes érkezni - tudtuk meg.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére