Bűnmegelőzési információs pont Sárváron

• 2022. július 01., péntek •
Ma délután 5 órától információs pontot működtetnek a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei a Nádasdy-vár területén. Kerékpár-regisztrációra is lehetőség lesz.
Bűnmegelőzési információs pont Sárváron

Folytatódik a „Házhoz megyünk! Biztonságban Magyarországon!” elnevezésű bűnmegelőzési programsorozat Vas megyében - adott hírt a rendőrség. Mint írják, a cél továbbra is a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének növelése egy olyan tájékoztató kampány működtetésével, amely hiteles forrásból, szakemberektől származó információkkal segíti az állampolgárok biztonságának fokozását.
    
A Főkapitányság munkatársai információs pontot működtetnek az alábbiak szerint.
    
Időpont: 2022. július 1-jén 17.00 órától 20.30 óráig.
Helyszín: Sárváron, a Nádasdy-vár területén.

    
A helyszínen a szakemberek „BikeSafe” kerékpár-regisztrációt tartanak, valamint bűnmegelőzési tanácsokkal látják el az érdeklődőket. 
    
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, hogy a nyári szünidőre tekintettel az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat fokozottan vegyék figyelembe!

 • Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, vagy szomszédjukat, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán. 
 • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.
 • Amennyiben lakásukban elektronikus riasztórendszer került kiépítésre, akkor se feledkezzenek meg az aktiválásáról, ha csak rövidebb időre hagyják el otthonukat!
 • Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra!  
 • Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást.
 • Lakatlan ingatlanban ne hagyjanak értéket! 
 • Ha a településen működik polgárőr szervezet, célszerű felvenni a kapcsolatot velük. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, amellyel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.
 • Célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjanak hevederzárat!
 • Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is. 
 • Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.
 • Ne hagyjanak elérhető helyen olyan tárgyakat (pl. létra), amelyek megkönnyítik a nyílászárók elérését, ezáltal pedig az épületbe történő bejutást!
 • Ne tartsanak otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.

Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságaikról fényképet és részletes leírást készítenek. 

Amennyiben mégis hívatlan vendég járt házában, lakásában, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget és munkatársaink kiérkezéséig ne változtassa meg a helyszínt!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére