Buckák maradtak, koncepció sehol: Mikor lesz akadálymentes a város?

há • 2021. november 23., kedd •
Több mint két év telt el azóta, hogy a szombathelyi közgyűlés - az előző ciklus legutolsó ülésén - úgy döntött: megteszi az első, legfontosabb lépést a város akadálymentesítése felé, ezért hat hónapot ad magának - pontosabban a hivatalnak - egy átfogó koncepció kidolgozására arról, hol mi a teendő. A látássérültek és a kerekesszékesek türelmesen várnak, pedig még mindig nem sok minden történt.
Buckák maradtak, koncepció sehol: Mikor lesz akadálymentes a város?

Felcsillant a remény két évvel ezelőtt a látás- és hallássérültek, valamint a mozgássérültek számára, hogy rövid időn belül könnyebb lesz közlekedni a szombathelyi utcákon. Hogy valamivel kevesebb lesz a járdákon az úthiba, hogy rájuk is gondolnak, amikor valahol térköveznek, szegélyt korrigálnak, hogy kijavítják a besüllyedt gödröket. Vagy legalább befejezik a korábban megkezdett akadálymentesítő programot, mert még mindig van olyan utca, ahol az egyik oldalon van útburkolati taktilis vezető sáv, de ha valaki átmegy a túloldalra, ott már nincs. Nem beszélve a kockakövekről és letűnt korok más, régi emlékeiről.

A szándék kevés, az intézkedésekhez terv és pénz is kell, de az anyag valahogy nem akar elkészülni.

Legutóbb tavaly szeptemberben foglalkozott a frisss.hu a témával, itt és itt. Kiderült, hogy akkor - egy évvel a döntést követően, és fél évvel a határidő letelte után - még bőven az észrevételek begyűjtésénél tartottak. Az egyéni választókerületek képviselői közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy egyeztettek ugyan a hivatallal, de arról már nincs tudomásuk, hogy a javaslataiknak mi lett a sorsa.

Eltelt újabb egy év.

Megkérdeztük a polgármesteri hivatalt, hol tart a város egészére vonatkozó, átfogó, hároméves akadálymentesítési koncepció ügye. Válaszukban azt írták, hogy a 2021. október 28-i ülésen tárgyalta a közgyűlés a koncepció elkeszítésével kapcsolatos tájékoztatót. "A koncepció megalkotásának előfeltétele rehabilitációs szakmérnöki vélemények készítése. Az előterjesztésben foglaltak alapján, az egyes épületek esetén a rehabilitációs szakmérnök a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembevételével javaslatot tesz a mozgásában, látásában és hallásában korlátozott személyek általi használatot megkönnyítő átalakítási
munkákra."

Eszerint tehát "egyes épületek" kapcsán már terítéken van a téma.

Olyannyira, hogy az átalakítási munkálatokra talán pénzt is szánnak majd, mert a jegyző válasza szerint a közgyűlés "a rehabilitációs szakmérnöki vélemények elkészítésének pénzügyi feltételeit a 2022. évi költségvetés megalkotásakor vizsgálja meg".

Ez ugyan még nem koncepció, és nem is tűnik átfogónak, de rendíthetetlenül optimisták vagyunk.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére