Brutális: 16 ember halálát okozta egy idős néni házi készítésű itala

vaol.hu • 2021. augusztus 21., szombat •
Rengetegen betegedtek meg a szertől, amelyet egy 63 éves nő árult a környéken.
Brutális: 16 ember halálát okozta egy idős néni házi készítésű itala

Letartóztattak egy 63 éves litván nőt, miután rövid időn belül 16-an meghaltak Kaunas kórházaiban. A 30 és 60 év közötti férfiak és nők szervezetében ugyanazt az alkoholpótló hatóanyagot mutatták ki – írja a Bors.

Jelenleg további két embert kezelnek az orvosok hasonló panaszokkal, de a hatóságok nem zárják ki, hogy a közeljövőben újabb eseteket azonosítanak.

A nyomozás egy helyi lakoshoz vezetett: egy meg nem nevezett, és korábban illegális alkoholkereskedelem miatt elítélt 63 éves nőhöz, akinek lakásán ezúttal is döntő bizonyítékokat találtak. A rendőrök az idős hölgynél tárolt ismeretlen eredetű folyadékot vizsgálatra küldték.

A hatóságok jelentése szerint az ügyben egy másik személyt is gyanúsítottak, ám az hétfő este meghalt ugyanabban a mérgezésben.

Figyelmeztetnek az orvosok

A helyi egészségügyi intézmények vezetői kiadták a közleményt, amelyben arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak vagy fogyasszanak ismeretlen eredetű alkoholos italokat. A kaunasi klinika toxikológiájának egyik orvosa kifejtette:

Ezek az alkoholpótlók rendkívül veszélyesek az emberre, használatuk halált okozhat.

A szakember hozzátette: az eddigi információk alapján úgy véli, metanol okozta a mérgezést.

Ez egy nagyon ravasz vegyület, az alkohol legmérgezőbb helyettesítője. Metanollal történő mérgezés esetén még akkor is megeshet a halálos kimenetel, ha időben megkezdik a kezelést. A túlélőknél ráadásul visszafordíthatatlan szervkárosodás jelentkezik: például veseelégtelenség vagy vakság – magyarázta Jonas Šurkus.

Borítókép: illusztráció

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére