Brit egyetemek: megszűnik az uniós országból érkező hallgatók támogatása

• 2020. június 25., csütörtök •
2021 őszétől már nem jogosultak az uniós országokból érkező diákok tandíjtámogatásra a brit egyetemeken. Ezt az Egyesült Királyság kormánya nevében a felsőoktatásért felelős miniszter jelentette be nemrég.
Brit egyetemek: megszűnik az uniós országból érkező hallgatók támogatása

A támogatás megvonását azzal magyarázzák, hogy ez az intézkedés csak követi az EU-ból való kilépésről szóló döntésüket. Az úgynevezett home-fee - vagyis az Egyesült Királyság állampolgárait megillető - tandíjra a jövő ősszel induló tanévtől kezdődően nem jogosultak az EU, az Európai Közösség és Svájc állampolgárai. Attól a lehetőségtől is elesnek ezek a hallgatók, hogy egyetemi alapképzésekhez, posztgraduális vagy egyéb felsőoktatási képzésekhez pénzügyi támogatást - azaz dikhitelt - kapjanak a Student Finance England-től.

Közben kiderült, hogy a brit egyetemek egy része már dolgozik azon, hogy más forrásból mégiscsak támogassa valamiképpen a leendő uniós hallgatókat.

Tavaly nagyjából 135 ezer európai uniós hallgató tanult az Egyesült Királyság egyetemein, de az intézkedés következményeként ez a szám várhatóan csökkenni fog. Sokakat tántoríthat el az angliai továbbtanulástól a hír, hogy magasabb tandíjat kell majd fizetni. Ha azt vesszük alapul, hogy az EU-n kívüli országokból érkező diákok az elmúlt években 10 ezer és 38 ezer font közötti összeget fizettek a brit egyetemeken, feltehetően ezzel azonos elbírálás alá esnek jövő ősztől az EU-ból érkezők is.

Korábban ígéretet tett a brit kormány arra, hogy az Erasmus program támogatásában nem lesz változás.

forrás: eduline, hvg, kép:  qs.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére