Bringás pihenőhelyek létesültek a Pinka mentén

sd • 2020. május 22., péntek •
A Pannon Élmény Program - Komplex tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítását célzó pályázatot Horvátlövő, Szentpéterfa, Felsőcsatár és Pornóapáti önkormányzata nyújtotta be. Kerékpáros pihenőparkok létesítésére pályázott négy falu a Pannon Térségfejlesztő Egyesület szervezésével. Javarészt mindenhol ugyanazok az elemek lettek kiépítve: padok, ivókutak, kerékpártárolók, amelyek Pornóapátiban egy Kneipp-taposóval és fűszerkerttel egészültek ki.
Bringás pihenőhelyek létesültek a Pinka mentén

- A kerékpárosturizmus a belföldi turizmus fejlesztése szempontjából rendkívül lényeges, hiszen például Németországban tavalyelőtt közel 2 millió ember töltötte azzal a szabadságát, hogy különböző kerékpártúrán vett részt. A természetben, érintetlen tájakon kerékpározni leírhatatlan érzés. Vissza kell kanyarodnom Németországhoz, ahol több cikk és tanulmány született arról, hogy a Kelet- és Nyugat-Németországot elválasztó 3-4 kilométer széles határsáv évtizedek alatt olyan őserdővé alakult, ahol máshol már fel nem lelhető állatfajok és növények élnek. Nálunk ilyen gazdag élővilág tapasztalható az egykori vasfüggöny mentén, ahol páratlan kerékpározási lehetőségek adódnak. Ezt ki kell használni, főként annak fényében, hogy a kerékpározás az egészségmegőrzés szempontjából is rendkívül hasznos testmozgás. Abban bízom, hogy az itt lévő erdőségek, borvidékek, a sebes folyású Pinka völgye első számú célpontjává válik a városból kiszabaduló bringásoknak. 1997-ben tettem le az utolsó szál cigarettát, vettem egy kerékpárt, azóta szinte nincsen nap, hogy ne bringáznék. Távol-keleti kirándulások helyett bátran javaslom mindenkinek, hogy keresse fel inkább a Balatont, a Fertő tavat, Kőszeghegyalját és a Pinka völgyét. Ezáltal csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, nem szennyezzük a környezetet, sőt a tiszta, érintetlen vidéken történő kerékpározással növeljük szerveztünk ellenálló képességét - fogalmazott Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke az átadón.

A pihenőparkok összesen 15 millió forintból valósultak meg, 80 százalékos támogatás felhasználásával, 20 százalékos települési önrésszel.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére