Bringára fel! - kerékpárutak épülnek Szombathelyen és térségében

• 2020. augusztus 10., hétfő •
Összesen 13 fejlesztési helyszínen jelölik ki kerékpárút nyomvonalát, vagy építenek újat a vasi megyeszékhelyen, amelyeknek összköltsége meghaladja a 900 millió forintot. Emellett már épülnek a Szombathelyt Sével, Véppel és Balagunyommal összekötő bicikliutak is.

Bringára fel! - kerékpárutak épülnek Szombathelyen és térségében

Egy uniós, vissza nem térítendő pályázatnak köszönhetően teljes egészében bringabaráttá válhat Szombathely, hiszen jövő őszre nem lesz olyan pontja a városnak, ahol ne történne valamilyen kerékpárosbarát fejlesztés. Összességében 10 kilométerrel gyarapodik a következő egy évben a megyeszékhely kerékpárút-hálózata.

Ahogy a most futó beruházások többsége, úgy ez is az előző városvezetés érdeme, hiszen a pályázat kidolgozása, majd a tervezés folyamata évekkel ezelőtt lezajlott.
- Ebben a projektben rengeteg munka van, tudom tanúsítani, hiszen én is részt vettem a pályázat kidolgozásában. 2016-ban kezdeményeztük ennek a fejlesztési csomagnak a megvalósítását, örülök, hogy az elképzelések és tervek végre testet öltenek - fogalmazott lapunknak Illés Károly egykori alpolgármester, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője.

A városi kerékpárút-fejlesztés helyszínei a következők:
Bartók Béla krt. (Szűrcsapó u. – Nárai u. között) kerékpársáv-kijelölés és kerékpárút-építés;
Rohonci u. - Bartók Béla krt. csomópont fejlesztése;
Nárai külső út, kerékpáros nyom kijelölése és elválasztott gyalog- és kerékpárút építése;
Nárai u. - Brenner krt. körforgalmi csomópont építése;
Saághy I. u. Maros utca és 11-es Huszár úti körforgalom között kerékpáros nyom kijelölése és kerékpárút létesítése, Sugár út (Horváth B. krt. – Saághy I. utca között) kerékpáros nyom kijelölése;
11-es Huszár u.- Söptei u. Készenléti Rendőrséghez vezető út között gyalog és kerékpárút építése;
Rohonci út (Szűrcsapó u. – Bem J. u. között) kerékpárút kijelölése;
Szent Márton u. (Nádasdy F. u. – Gyöngyösparti stny. között) kerékpáros nyom kijelölése és kerékpárút építése;
Jáki u. kerékpáros nyom kijelölése és kerékpárút építése;
Szombathely - Régi Bucsui út kerékpározható út kijelölése;
Szombathely - Sé kerékpárút építése;
Vépi út kerékpárút építése a Sági és Vásártér utcák között, déli oldali járda építése a VASIVÍZ Zrt. bejárata és a Vásártér u. között;
Szent Imre herceg u. (Rumi Rajki I. u. – Saághy I. u. között), és Paragvári u. (Rumi Rajki u. – Váci M. u. között) gyalog-kerékpárút építés.

- Szombathelyen belül mintegy 1 milliárd forintból valósulnak meg különböző útfejlesztések a közeljövőben: egyebek mellett a Bagolyvárnál létesül körforgalom a magyar kormány segítségével. Örülök neki, hogy sikerült közreműködnöm a támogatások kilobbizásában és örülök annak is, hogy egyre népszerűbb a kerékpározás, ez a számomra oly kedves sport, hiszen Vép és Szombathely, valamint Balogunyom és Szombathely között mintegy 500 millió forintos költségből indulhat meg a kerékpárutak építése. Utóbbival kapcsolatban meg kell említenem azt is, hogy a balogunyomi képviselőtestület kitűnő tagja, Mohos Géza - aki egyébként bankigazgató Szombathelyen - 3000 aláírást gyűjtött össze néhány évvel ezelőtt, amit eljuttatott hozzám. Nem volt mese,

meg kellett mozdítani minden követ és szerencsére már ott tartunk, hogy megvan az összes engedély, terv és a teljes szükséges pénzösszeg rendelkezésre áll.

Már csak egy valami van hátra, a bicikliút megépítése, ami bízom benne, hogy rövid időn belül meg is történik" - fogalmazott a Frisss.hu-nak Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, a Parlament törvényalkotásért felelős alelnöke.

Oly sok viszály után végre elindulhatott a Dolgozók úti és a séi kerékpárút összeköttetésének megépítése a közbeszerzést elnyerő Alpok Terra Kft-nek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy Bucsutól indulva Dozmaton, Toronyon és Sé községen keresztül Szombathelyig kerékpárúton lehet majd közlekedni, aminek óriási jelentősége van az egészség és a biztonság szempontjából, hiszen a bringások a közúttól elválasztott bicikliúton tudnak majd közlekedni.  

 

- Hosszú évek óta óhajtották már a séiek ezt az utat, aminek megépítése végre elkezdődött. A folyamat elindulásához Hende Csaba alelnök úr közbenjárása is kellett. Örömmel látom, hogy már túl vagyunk az első kapavágásokon, nagy jelentőséggel bír majd ez a fejlesztés, hiszen az 1400 főt számláló településünk lakói már nagyobb biztonsággal elengedhetik bringán felügyelet nélkül a gyermekeiket Szombathelyig. Ez a szakasz ugyanis rendkívül nagy forgalmat bonyolít le naponta, ami azt jelenti, hogy vetekszik az M3-as bevezető szakaszával. Még pontosabban kifejezve ez annyit tesz - mérések alapján -, hogy a napi átmenő forgalom mintegy 6000 gépjárművet tesz ki. Ez bár hihetetlenül hangozhat, de így van, ezek mért adatok - szögezte le Nagy Róbert polgármester.  

A rengeteg viszontagság ellenére végre elhárult minden akadály a kerékpárút megépítése elől, amely mintegy 73 millió forintból valósul meg a megyei Területi Operatív Program keretében. A bicikliút hiányzó szakaszának kivitelezésével jövő év áprilisáig kell végezniük a szakembereknek, ám Koroknai Róbert, az Alpok Terra Kft. ügyvezetője szerint még az idén befejezik a munkálatokat.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére