Bréking: háromszorosára emelkedett Magyarország aranytartaléka!

• 2021. április 08., csütörtök •
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát – olvasható a jegybank közleményében. Az MNB jelen döntésével folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot, aminek következtében az aranytartalék nagysága alapján 2021 márciusára Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett elő – teszik hozzá.
Bréking: háromszorosára emelkedett Magyarország aranytartaléka!

Az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erősödött. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban (656 tonna), majd 2019-ben is (669 tonna).

mnbtart210407

A Magyar Nemzeti Bank a hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat figyelembe véve döntött az aranytartalék megháromszorozásáról.

A döntésben fontos szerepet játszott a koronavírus járvány időszakában kibontakozó új kockázatok kezelése is. A globálisan megugró államadósságok vagy az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz szerepét és értékmegőrző funkcióját

- áll a közleményben. Ez azt jelenti, hogy a várhatóan emelkedő inflációs környezetben arra számít az MNB, hogy drágulhat a nemesfém a világpiacon.

 Az MNB mostani döntésével az ország aranytartalékai 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelkedtek, amivel Magyarország az 56. helyről a 36. helyre ugrott a nemzetközi rangsorban az aranytartalék mérete alapján, míg a kelet-közép-európai régióban a 6. helyről a 3. helyre javította pozícióját. Az ország egy főre jutó aranytartaléka 0,1 unciáról 0,31 unciára emelkedett, így

A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓBAN MOSTANTÓL MAGYARORSZÁG RENDELKEZIK A LEGMAGASABB EGY FŐRE JUTÓ ARANYTARTALÉKKAL.

Az MNB hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai szempontok alapján először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett, amivel az MNB felzárkózott a régiós országok aranytartalékainak szintjéhez. Aktuális vásárlásaival az MNB a 2018-ban elkezdett folyamatot folytatta.

A jegybank azt természetesen nem árulta el, mennyiért vásároltak aranyat, az elmúlt egy hónapban a nemesfém piaci ára unciánként 1700 dollár körül mozgott. A 63 tonna frissen megvásárolt arany 2 222 260 unciának felel meg, ez ma piaci áron közel 3,8 milliárd dollárt ér.

A TELJES TARTALÉKON BELÜL FEBRUÁR VÉGÉN 4,4% VOLT AZ ARANY RÉSZARÁNYA (A 33,2 MILLIÁRD EURÓBÓL 1,5 MILLIÁRD), VÁLTOZATLAN TARTALÉKSZINTET FIGYELEMBE VÉVE EZ AZ ARÁNY 13% KÖRNYÉKÉRE UGORHATOTT.

Az MNB egyébként publikációs naptára alapján csütörtök reggel teszi közzé a tartalékok március végi állományát, amiben a mostani vásárlás is megjelenhet már.


Forrás: portfolio.hu
Címlapkép: Getty Images

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére