Bréking: a vártnál sokkal nagyobb nyugdíjemelés jön novemberben

• 2021. október 08., péntek •
Ahogyan arra számítani lehetett a kormány kihirdette a novemberben várható visszamenőleges nyugdíjemelésről szóló rendeletet, azonban annak mértéke minden várakozást felülmúlt. A januári kötelező 3%-os emelést így a kormány két lépcsőben összesen 1,8 százalékkal pótolja ki az elszálló infláció miatt.
Bréking: a vártnál sokkal nagyobb nyugdíjemelés jön novemberben

A szerda esti Magyar Közlönyben ismertette a kormány a novemberi nyugdíjemelési kompenzációról és a 2021-ben várható nyugdíjprémiumról szóló döntéseit. Ezekről a rendeletekről külön cikkünkben számoltunk be.

A kormány döntésében van egy lényegesen új és váratlan elem: ez pedig a novemberben esedékes, visszamenőleges nyugdíjkiegészítés mértéke. Az ugyanis nem újdonság, hogy novemberben ismét (idén harmadszor) emeli a nyugdíjakat az állam, a folyamatosan emelkedő infláció ezt ki is kényszeríti automatikusan. A rendelet azonban úgy szól, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2%-kal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást.

Ez lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvény szövegéből szigorúan következne. A nyugdíjemelési korrekciót ugyanis az első nyolchavi infláció, valamint az addig 2021-ben végrehajtott nyugdíjemelés (3,6%) különbözetéből kell levezetni. Augusztusban pedig az adatok azt mutatták, hogy az első nyolchavi infláció (2020 első nyolc hónapjához viszonyítva) 4,3% volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy a visszamenőleges kompenzáció 0,7 százalékpont lesz (4,3%-0,7%).

EHHEZ KÉPEST A KORMÁNY A MOSTANI DÖNTÉSÉVEL LÉNYEGESEN NAGYOBB PÓTLÓLAGOS NYUGDÍJEMELÉSRŐL DÖNTÖTT, A VÁRHATÓ 0,7%-OS MÉRTÉK HELYETT KÖZEL DUPLÁJÁVAL, 1,2%-KAL EGÉSZÍTETTE KI AZ EMELÉST.

Tekintettel ugyanakkor az idei inflációs és a továbbiakban várható pénzromlási folyamatokra, nem teljesen váratlan a kormány húzása. A jegybank szeptember végén megjelent inflációs előrejelzése ugyanis már 4,7%-os éves áremelkedésről szólt és egyes piaci elemzők is már 5%-os idei éves inflációval számolnak. Vagyis a kormány igyekezett előrébb látni az augusztus végi állapotnál (amikor még "csak" 4,3% volt az éves pénzromlás mértéke) és feltételezhetően tekintettel akart lenni az év második felében tovább gyorsuló inflációra és annak nyugdíjasokra gyakorolt hatására (a törvény ugyanis kimondja, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke nem romolhat). Farkas András, a NyugdíjGuru News alapítója már korábban előrevetítette, hogy akár a 0,7%-osnál nagyobb is lehet a nyugdíjkorrekció.

A most eldöntött 1,2%-os pótlólagos nyugdíjemeléssel így gyakorlatilag 4,8%-os idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Mekkora összeget jelent ez a nyugdíjasoknak?

Az egész évet tekintve tehát a nyugdíjtöbblet összegét így lehet megbecsülni: 12 hónapra + a 13. havi nyugdíj egynegyedére jár az 1,2%-os plusz emelés. 2021 elején az átlagnyugdíj összege 148 ezer forint körül lehetett. Ezzel számolva a kormány mostani döntése éves szinten

21750 FORINTNYI PLUSZ BEVÉTELHEZ JUTTATJA AZ IDŐSKORÚAKAT, AKIK ÁTLAGNYUGDÍJBAN RÉSZESÜLNEK.

Ehhez jön még hozzá a minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos nyugdíjprémium, így ezek az érintettek akár 100 ezer forintnyi egyszeri jövedelemhez is juthatnak az év végén.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére