Bővíteni kellett a nárai óvodát, olyan sok a gyermek a faluban

há • 2021. november 22., hétfő •
Elkészült a kibővített nárai óvoda, a 100 millió forintos beruházás átadó ünnepségét szombaton tartották. A szalagátvágás feladatát az egyetlen, "talpon lévő" kis óvodás kapta.
Bővíteni kellett a nárai óvodát, olyan sok a gyermek a faluban

Bár az intézmény a napokban zárva tart a járvány miatt, a kibővített épülettel elkészült a kivitelező, így hivatalosan is átadhatták az új nárai óvodát. Az ünnepségen Németh Tamás polgármester ismertette a beruházás részleteit.

- Pályázaton nyertük el azt a 100 millió forintot, amely a korábbi óvodaépület felújításának és kibővítésének, az új szárny megépítésének költségeit szinte teljes egészében fedezte.

Mindössze egymillió forinttal léptük túl az eredeti költségvetést, de a plusz igényt nagyon egyszerűen elintéztük. Nem az út széléről kiabáltam, hanem a hivatalos utat jártam. A pályázati referensünk segítségével megigényeltük, és mindössze három hét alatt kiutalták részünkre a hiányzó pénzt - mondta a polgármester.

Németh Tamás köszönetet mondott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, aki a forrásért lobbizott, valamint dr. Kondora Bálint megyei alelnöknek, hiszen a projekt a Vas Megyei Önkormányzat koordinálásával zajlott. A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy korábban a nárai anyukák keresték meg azzal a felvetéssel, hogy szükség lenne az óvodabővítésre.

Örömteli, hogy miközben fogy a népesség, Náraiban sok a gyermek, és ez a tendencia tapasztalható több, Szombathely környéki településen is. A kormány pedig támogatja az óvodaépítést

- fogalmazott dr. Hende Csaba.

Kiderült, a nárai óvodabővítés eredetileg nem szerepelt az előző fejlesztési ciklus Terület- és Településfejlesztési Programjának (TOP) projektjei között, oda később került be. Dr. Kondora Bálint elmondta, hogy megyeszerte rengeteg beruházást sikerült végrehajtani az elmúlt években. - Annyi háttérmunka és adminisztráció után felemelő látni, hogy az óvoda fizikai valójában is elkészül, és a gyerekek örömét szolgálja - jegyezte meg az alelnök. Hozzáfűzte, sokáig úgy tűnt, nem teljesülhet a település kérése, de végül újra megnyílt az a pénzügyi keret, amelyből finanszírozni tudták a fejlesztést.

A régi óvodát felújították, szigetelték, kerítést cseréltek, az óvoda környékét térkövezték, és belül is minden megújult, miközben egy teljesen új szárnyat is hozzáépítettek. Új a berendezés is, sőt további 5 millió forintból az udvari játszóteret is ki tudták alakítani.

Az óvodaátadó után a falu időseit köszöntötték Nárai elöljárói és az országgyűlési képviselő. A rendezvényen a település önkormányzata nevében emlékplakettet adott át Németh Tamás dr. Hende Csabának, köszönetképpen a fejlesztésekhez nyújtott segítségéért.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére