Booking: uniós szabályozás lehet a válasz, hogy ne jöhessen újra hasonló botrány

• 2023. szeptember 19., kedd •
A Booking.com globális szállásközvetítő körül kialakult pénzvisszatartási ügyről érdeklődött Tóth Edina fideszes EP-képviselő tegnap késő délután az Európai Parlamentben, miután a Tanács spanyol soros elnöksége az Európai Parlamentben bemutatta uniós belső piaci és fogyasztóvédelmi prioritásait.
Booking: uniós szabályozás lehet a válasz, hogy ne jöhessen újra hasonló botrány

A szállásközvetítő multicég visszaélhetett erőfölényével, hiszen kiszolgáltatott helyzetben tartott több ezer vállalkozást – hívta fel a figyelmet Tóth Edina Fideszes EP-képviselő. Mint mondta, az uniós kis- és középvállalkozások érdekében akár uniós szintű törvénymódosítás is szükséges lehet, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki - írja a Világgazdaság.

A spanyol soros elnökség képviselője válaszában kifejtette, hogy

az ehhez hasonló problémákat a szeptemberben közzétett, a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetés elleni küzdelemről szóló javaslat orvosolhatja.

 Tóth Edina emlékeztetett: a jövőben fontos lenne uniós fogyasztóvédelmi és versenypolitikai szervezetekkel is egyeztetni arról, hogy milyen uniós és tagállami szintű intézkedésre lehet még szükség a fogyasztók érdekeinek védelmében. A fideszes politikus felhívta a figyelmet: a leghatározottabban fel kell lépni azért, hogy az európai embereket a jövőben ne érhesse kár.

Mint azt a Világgazdaság megírta, több ezer magyarországi szálláshely került veszélybe a Booking késedelmes fizetése miatt. A gyorsított ágazati eljárás jelenleg is tart a Booking.com körül tapasztalt visszaélések miatt, ugyanakkor a szállásközvetítő cég igyekszik a 2020-ban rá kiszabott, 2,5 milliárd forintos GVH-bírságot lecsökkenteni. Az Index értesülései szerint a héten a Fővárosi Törvényszék tárgyalta az ügyet, ám a felperesi keresetet a bíróság elutasította. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

A holland cég még július első felében értesítette az ügyfeleit, hogy egy tervezett karbantartás miatt a kifizetéseket csak késve kapják majd meg. Július végétől ugyan elindultak az átutalások, több ezer magyarországi érintett nem jutott hozzá a pénzéhez. A Gazdasági Versenyhivatal elkezdte vizsgálni, hogy a Booking.com visszaélt-e az erőfölényével a magyar vállalkozásokkal szemben, majd elindította az ágazati vizsgálatot. 
Fotó: Shutterstock
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére