Bokatörő tankcsapdák, aszfaltból kinövő gaz: ilyen most a piac környéke

mc • 2022. augusztus 18., csütörtök •
Az úttesten tankcsapdának is alkalmas, mély gödrök, töredezett, egyben gaztól „virágzó” járdák, mindenfelé repkedő szemét. Így néz ki már jó ideje a másfél éve átadott Vásárcsarnok környéke. Szombathely egyik legforgalmasabb helyszíne lehangoló látványt nyújt. Így nem is meglepő, hogy a környéken élők képviseletében felkereste szerkesztőségünket Kertész Ákos, az egyik itt lakó. Egy utcabejárásra invitált bennünket, amire meghívtuk a körzet ellenzéki képviselőjét, Sátory Károlyt is.
Bokatörő tankcsapdák, aszfaltból kinövő gaz: ilyen most a piac környéke

-    Borzalmas állapotok uralkodnak errefelé – vezette fel a bejárást Kertész Ákos. Bármerre nézünk, mindenhol az igénytelenséggel, elhanyagoltsággal kell szembesülnünk. Bár nem Sátory úr körzetéhez tartozik, de érdemes egy pillantást vetni a Bercsényi iskola sportpálya melletti hullámvasútra emlékeztető járdaszakaszára. Itt naponta sok százan fordulnak meg, a környéken sok az idős, kerekes eszközzel közlekedő ember, akik komoly balesetveszélynek vannak kitéve. Nem jobb a helyzet az óvoda és a bölcsőde előtt sem, ahol a járda már egy kisebb eső esetén tócsáktól tarkállik, nem beszélve az ott felgyűlt szemétről. Még 2019-ben parkolót is ígértek ide, amiből nem lett semmi, így az autósok kénytelenek szabálytalanul parkolni. Miután senki nem kéri ki a véleményünket és jelzéseinkre sem reagálnak az illetékesek, azért most ott tartunk, hogy aláírásgyűjtésbe fogunk kezdeni. Meggyőződésem, hogy nem pénz, sokkal inkább akarat kérdése problémáink megoldása. 

Rövid séta után is látszik már, hogy Kertész úrnak igaza van. Az egyik szent Márton utcai lakóház bejáratánál nagyra nőtt paradicsom(!) bújik ki az aszfaltból. Lassan termőre is fordul, ha pikírtek akarunk lenni, akkor azt mondanánk, kár hogy nincs mellette egy paprikapalánta, hogy lehessen lecsót főzni. Gödröket és méhlegelőnek gondolt gaztengert kerülgetve érünk a piac előtti részre. Nos, itt sem (az előbb látottak alapján fogalmazva) sem paradicsomiak az állapotok. Rend és tisztaság helyett itt is a piszok, a nemtörődömség és az elhanyagoltság az úr…

-    A baloldali városvezetés szeret kényelmesen a pénzhiány bűvös szava mögé bújni. – veszi át a szót Sátory Károly (FIDESZ-KDNP) képviselő. Nos, az a helyzet, hogy a piac környékének rendbetételére Dr. Hende Csaba már évekkel ezelőtt kilobbizott a kormánytól több száz millió forintot. Pénz tehát van, és érthetetlen módon most már évek óta nem történik semmi. Csakúgy, mint az egész választókerületemben. Itt a piacnál, ha záros határidőn belül, még jó időben nem kezdődnek meg a munkálatok, akkor ismét csúszik a projekt legalább egy fél évet. Sajnos hasonló a helyzet a víztorony környékén is. Ide is jutott kormányzati forrás, mégsem történt semmi. Maga a víztorony gyönyörűen megújult, miközben a KRESZ-pálya, a játszótér felújítása elmaradt, holott a tervek már régóta megvannak. Visszatérve az utakra még az előző ciklusban elkezdődött egy tervszerű utca felújítási program. Ennek keretein belül tettük rendbe például a Móricz Zsigmond és a Szigligeti utcákat is, parkolót építettünk a Felsőőr utcában, játszóteret terveztettünk meg. Bíztam benne, ha ellenzékbe is kerültünk, a program folytatódni fog, hiszen a baloldal hangzatos ígéretei között kiemelt szerepet kaptak az utca- és járdafelújítások de játszóterek építésével és felújításával is kampányoltak. Szomorúan látom, hogy ez csak addig volt fontos nekik, amíg a választás meg nem történt. 

-    Még 2020 januárjában Nemény András polgármester kérte, hogy ki-ki a saját választókerületében gyűjtse össze a legfontosabb tennivalókat. Én ezt megtettem, elsők között kiemelve a most bejárt részt. Ugyanígy kértem a Vajda, a Wälder, a Kosztolányi, a Dudás, a Babits és a Taschler utcák felújításnak tervdokumentációs előkészítését is. Az egyébként szépen megújult Szalézi térre pedig új parkolók kialakítását javasoltam. A Vajda, Babits és Felsőőr utcák határolta részen pedig egy új játszótér építését kezdeményeztem, mivel még az előző ciklusban, képviselői keretemből arra engedélyes tervet készíttettünk.  
A Kálvária úti Nyugdíjas Bérlők Házának lakói kérésére, soron kívül kértem a ház előtti járdaszakasz rendbetételét, annál is inkább, mert itt nagyon sok idős, mozgáskorlátozott embertársunk él. Tudom, hogy egyszerre nem megy minden, de az, hogy semmi se történjen, az vérlázító. Aki ismer engem, az tudja, hogy soha nem adom fel. Az a dolgom, hogy az itt élők érdekeit képviseljem, életkörülményeik és lakókörnyezetük komfortosabbá válását segítsem.


 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére