Biztonságosan kerékpározható lesz a Jáki út

há • 2020. november 29., vasárnap •
Már csak a táblázás és a felfestés hiányzik, de lényegében elkészült a Jáki úti kerékpárút. A körzet városi képviselője együtt járta be a területet Hende Csabával.
Biztonságosan kerékpározható lesz a Jáki út

- Még 2016-ban döntött arról az akkor testület, hogy a város közlekedését egy TOP-pályázat keretében fejleszti. Ennek nyomán most 11 helyszínen zajlanak a munkák, zömében kerékpárutak épülnek, de ide tartoznak olyan beruházások is, mint amilyen a Bagolyvár alatti körforgalom építése. Ennek a fejlesztési csomagnak a része a Jáki úti bicikliút is, amely a Brenner körúttól egészen a temetőig megoldja a kerékpáros közelekdést - fogalmazott a terület bejárásán Ágh Ernő önkormányzati képviselő. Ez a szakasz 950 méteres, és a kivitelezés mintegy 45 millió forintba került.

Szenvedélyes kerékpárosként a térség országgyűlési képviselője is örül a  beruházásnak. Hende Csaba szerint nagy jelentősége van minden olyan fejlesztésnek, amely ezt a közlekedési formát támogatja. - Nem csupán az egészségünk megőrzése miatt lehet fontos a kerékpározás, de egyre többen járnak munkába is két keréken, Szombathelyen is, és a legtöbb nagyvárosban. A házfalakat nem tudjuk odébb tolni, az utcákat nem lehet szélesíteni, az autók száma viszont jelentősen megnőtt - mondta az Országgyűlés alelnöke. - Nyolcezerrel több gépkocsi jár most a szombathelyi utakon, mint tíz évvel ezelőtt, és ezekkel parkolni is kell valahol. Látható, hogy ez az út nem járható. Ha élni akarunk - kulturáltan közlekedni, tiszta levegőt szívni -, akkor fel kell pattanni a kerékpárra - fogalmazott. Hozzátette még: hasonlóan fontosak a Szombathely környéki fejlesztsek, mint amilyen a megyeszékhelyt Sével, Balogunyommal, Véppel összekötő kerékpárutak, de ilyen lehet egyszer a Söpte felé vezető bicikliút is. A környékbeli településekről Szombathelyre járó munkavállalók ezután talán nagyobb eséllyel választják utazáshoz a kerékpárjukat.
- Szombathelyen a Stromfeld-lakóteleptől a Jókai parkig számos helyszínen folynak a munkák, a 11 útszakasz mind egy egységes koncepció része, amely összesen több mint 1 milliárd forintnyi támogatásban részesült a kormány döntése értelmében. A pénzt tehát már korábban megszereztük, és lassan el is készülnek ezek a bicikliutak - mondta Hende Csaba.

A kerékpárút nemcsak a környéken élőknek volt fontos, hanem minden szombathelyinek. A temető megközelítése vált ugyanis könnyebbé, biztonságosabbá.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére