Beoltott NOB-tagok adhatnak át érmeket

• 2021. július 19., hétfő •
A tokiói olimpia eredményhirdetéseinél közreműködhetnek és érmeket adhatnak át azok a NOB-tagok, akiket teljes körűen beoltottak koronavírus ellen - írta az insidethegames.biz portál Thomas Bachra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökére hivatkozva.
Beoltott NOB-tagok adhatnak át érmeket
Bach még azelőtt beszélt erről a változásról, hogy csütörtökön találkozott Koike Juriko tokiói kormányzóval. Korábban a NOB első embere még azt mondta, hogy elmaradnak az ötkarikás játékokon korábban megszokott medálátadási formaságok, mert kijelölt sportdiplomaták helyett Tokióban a dobogósok maguk akasztják a nyakukba az érmet. Bach szerdai, tokiói videokonferenciáján hangoztatta: a személyes kontaktusok ily módon történő csökkentésével is gátat akarnak vetni a koronavírus terjedésének.
"Tálcán viszik oda a sportolóknak az érmeket, amelyeket ők maguk vesznek el onnan. Biztosítani kell, hogy aki az érmet a tálcára teszi, fertőtlenített kesztyűt használjon, és a sportoló biztos lehessen abban, hogy korábban senki sem nyúlt hozzá a medálhoz" - részletezte a NOB-elnök, akinek szavai szerint Tokióban "nem lesznek kézfogások, sem ölelkezések a díjátadó ünnepség alatt". A legújabb verzió értelmében azonban az oltásokat felvett NOB-tagok mégis szerepelhetnek medálátadóként az eredményhirdetésekkor. A ceremóniáknál egy NOB-tag mellett a sportági világszövetségek képviselője is jelen lehet, de mindkettőjüknek kesztyűt kell viselniük, míg a sportolók az ünnepség teljes időtartama alatt a saját dobogós helyükön maradnak. Bach a portál beszámolója szerint hozzáfűzte, hogy őt magát teljes körűen beoltották, és naponta tesztelték, s a NOB tagságának és személyzetének csaknem száz százaléka szintén átesett a kettős vakcináción.
Forrás: MTI, kép: Getty Images

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére