Benőtte az Arany-patakot a gaz – közösen küzdenek ellene

há • 2020. augusztus 04., kedd •
Elburjánzott a sás az Arany-patak medrében Bucsunál, miután azt az árvízveszély csökkentése érdekében kiszélesítették. Egyelőre csak a vízfelszín feletti terület rendben tartása megoldott. Igaz, a kezelő vízügyi igazgatóság évi két rézsűkaszálása erre sem elég, ezért a karbantartást a bucsui önkormányzat is végzi.
Benőtte az Arany-patakot a gaz – közösen küzdenek ellene

A dozmati tározó megépítésével párhuzamosan az Arany-patak mederrendezése is napirenden volt. A kivitelezők – hogy csökkentsék az esetleges árvízcsúcsot – kiszélesítették a vízfolyás medrét, ezzel azonban jelentősen csökkent az átfolyó víz sebessége. Ennek lehet a következménye, hogy a patakban elburjánzott a sás, ami most komoly gondokat okoz. A bucsui polgármester a Frisss.hu-nak elmondta, hogy nemcsak esztétikai problémáról van szó. – A mederben lévő növényzet felfogja az úszó hordalékot, ami elakad, bomlásnak indul, rossz szagot áraszt. Emellett a szúnyoglárvák számára is ideális környezet a lassan folyó víz – fogalmazott lapunknak Gál Sándor.

Hozzátette: bár a terület az illetékes vízügyi igazgatóság kezelésében van, a szervezet csak évi két kaszálást vállalt a rézsűn, ami kevésnek bizonyult. Ezért a bucsui önkormányzat – összefogva néhány helyi gazdával – vásárolt egy kistraktort, amely alkalmas a terület karbantartására. – Idén már hat alkalommal kaszáltuk le vele a patak vize feletti részt, ami a falu területén összesen 2,5 hektárnyi felületet jelent. Így próbáljuk rendezettebbé tenni a település képét, ott is, ahol ez nem a mi feladatunk – fűzte hozzá a polgármester.
Ez azonban kevés: a falunak nincs eszköze arra, hogy a víz alatti mederben növő sást eltávolítsa. A településvezető már többször egyeztetett a vízügy illetékeseivel, akik türelmet kértek a probléma megoldásáig. Így nem tehetnek mást, mint várnak, bízva abban, hogy a kezelő megoldja ezt a gondot. Ígéret már van, a faluvezetés pedig segít ott, ahol tud.
 

kapcsolódó galéria