Beismerte tettét az ámokfutó rendőrgyilkos, elmegyógyintézetbe viszik

magyarnemzet.hu • 2023. január 15., vasárnap •
Elmegyógyintézetbe szállítják Sz. Szilárdot, aki beismerte a rendőrgyilkosságot és a másik két rendőr megszúrását. Az elmemegfigyelőben azt fogják vizsgálni, hogy beszámítható volt-e a gyilkosság elkövetésekor, illetve hogy nem szenved-e büntethetőségét kizáró elmebajban. A rendőrgyilkosság beismerése nem csökkenti Sz. Szilárd büntetésének mértékét, életfogytiglanit kaphat.
Beismerte tettét az ámokfutó rendőrgyilkos, elmegyógyintézetbe viszik

Letartóztatták az intézkedő rendőrökre késsel támadó 35 éves Sz. Szilárdot a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt február 15-ig - írja a magyarnemzet.hu.

A letartóztatás helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a letartóztatást – orvosi szakvélemény alapján az ülésen ezt azzal kiegészítve, hogy a letartóztatás végrehajtási helyeként a bíróság az IMEI-t jelölje ki. 

A bíróság megállapítása szerint a megalapozott gyanú – mint a kényszerintézkedés általános feltétele – a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján észszerű kétely nélkül fennáll, ezenkívül az ülésen a gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett. 

A szökés, elrejtőzés veszélyét

az eljárás tárgyát képező bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya, a gyanúsított kedvezőtlen személyi körülményei, a férfi kiszámíthatatlanságára utaló, a közvetlenség elve alapján is valószínűsíthetően zavart mentális állapota,

valamint az eljárás során a rendőri intézkedésnek való kitartó ellenszegülése, az elkövetési helyről történő elmenekülése, továbbá a gyanúsított fokozott társadalomra veszélyessége alapozza meg. 

A bűnismétlés veszélyét többek között az támasztja alá, hogy a gyanúsítottat a BKKB testi sértés és garázdaság vétsége miatt

2022. november 7-én jogerős büntetővégzésével egy év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását két év hat hónap próbaidőre felfüggesztette.

A fentieken kívül a terhelt ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy párhuzamos büntetőeljárás is folyik garázdaság vétségének gyanúja miatt. 

A gyanúsított tehát személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje alatt áll, de sem ez, sem pedig a másik büntetőeljárás nem gyakorolt rá visszatartó erőt. 

A gyanúsított a nyilatkozata szerint alkalmi kábítószerfogyasztó, amely tény a bűnismétlés veszélyét szintén fokozza. 

A fentiek, valamint a terhelt által a cselekménye körülményeiről és motivációjáról tett nyilatkozat alapján a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a bűnismétlés veszélye reális és közeli a férfi esetében. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

Kép: MTI

közösség

további frisss

lap tetejére