Bátorságból jeles: Hazáért Érdemjelet kapott a vadászpilóta

SzR-honvedelem.hu • 2015. június 12., péntek •
Testi épségét kockáztatva, a repülőgép elhagyása helyett a jóval kockázatosabb hasraszállás mellett döntött, majd ezt követően katapultált, példás helytállásával megmentve a magyar légierő 30-as oldalszámú vadászgépét.
Bátorságból jeles: Hazáért Érdemjelet kapott a vadászpilóta

A fenti indoklást olvasták fel a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb kitüntetés, a ,,Hazáért Érdemjel" átadásakor, amikor Kádár Sándort csütörtök délután Hende Csaba is meglátogatta a kórházban. 
„A nemzet azt várja, hogy honvédeink megtegyék, amit kell: álljanak a veszély és az emberek közé” – fogalmazott Hende Csaba az elismerés átadásakor. „Ezekben az órákban is több ezer magyar katona teljesít szolgálatot, hogy szükség esetén azonnal közbeléphessen és segíthessen. Hivatásukból adódóan szinte bármikor kerülhetnek éles helyzetbe, ahol pillanatok alatt a jó és helyes döntéseket kell meghozniuk. Tegnap láthattunk egy nagyszerű honvédtisztet, aki kitűnő pilótaként, személyes kockázatot vállalva úrrá lett egy veszélyhelyzeten.”

A miniszter hozzátette: Kádár Sándor őrnagy jóval többet tett annál, mint amit előírás szerint meg kellett tennie, így a legfontosabb katonai erényből, a bátorságból is jelesre vizsgázott, és a földi irányítással együtt a lehető legjobban oldották meg a vészhelyzetet. 
„A honvédelem veszélyes üzem: ezt mi, akik benne élünk, napról napra látjuk és tapasztaljuk, mint ahogyan azokat a hatalmas teljesítményeket is, amiket katonáink letesznek az asztalra. 

Kádár Sándor őrnagy a legtöbb órát repült pilóták közé tartozik a Magyar Honvédségnél és, mint ismeretes, szerdán katapultált, miután műszaki hiba – az orrfutó meghibásodása – miatt kényszerleszállást hajtott végre a Magyar Honvédség egyik JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a kecskeméti repülőtéren. 

A szerencsétlenül járt 30-as oldalszámú Gripent ma már saját kerekein egy hangárba vontatták, a szakértői vizsgálatok alapján a repülőgép javítható. 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére