Barbie idősebb, mint hinnénk

• 2020. augusztus 16., vasárnap •
A több mint hatvan éve töretlen népszerűségnek örvendő divatbaba annak idején azért került forgalomba, mert feltalálója, Ruth Handler arra lett figyelmes, hogy kislánya, Barbara szívesen játszik felnőtt papírbabákkal. A szőke játékfigurát számtalan kritika érte, amit javarészt annak köszönhet, hogy egy valóságban elérhetetlen testképet jelenít meg. Ám azt már csak kevesen tudják, hogy nem Ruth Handler volt az első, aki Barbie babát alkotott, sőt, az „ős-Barbie” kinézetre nem sokban hasonlított mai megfelelőjére.
Barbie idősebb, mint hinnénk

Amióta világ a világ, a gyermekek játék közben legtöbbször a felnőtteket utánozzák. Így volt ez az ókori Rómában is. A játékokat rendszerint a korán elhunyt gyerekekkel és tinédzserekkel együtt helyezték a sírba. A 19. század végén, a Palazzo di Giustizia feltárásakor egy 18 év körüli lánynak a szarkofágjára akadtak, mely érdekes leletet rejtett. Egy elefántcsontból készült, hajlítható végtagokkal ellátott felnőtt játékbabát, amely kísértetiesen hasonlít a mai Barbie-hoz. Ebből arra is következtethetünk, hogy a római lányok is játszhattak fából készült, öltöztethető felnőtt babákkal. A hasonlóság - nem meglepő módon - abban is tetten érhető, hogy ez az ókori játékfigura is a saját korában ideálisnak tartott testképet jeleníti meg: gyermekszülést megkönnyítő széles csípő, és kerek has. Ezek az adottságok nyilvánvalóan a római lányokkal szemben támasztott elvárásokat testesítették meg.

Barbie tehát az évezredek során jelentős átalakuláson ment keresztül. A háziasszony-ideált megtestesítő római baba 1959-ben szőke divatikon képében éledt újjá, mára pedig már elérhetőek „sikeres üzletasszony”, állatorvos, rock star, egy szóval belevaló, „dolgozó nő” Barbiek is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére