Balatoni lángoskörkép: ennyi a sima és az extrább strandfogás ára

• 2025. június 04., szerda •
A nyári strandolás nélkülözhetetlen kelléke egy jó lángos, amelynek árváltozása az utóbbi években rendszeres beszédtéma. Egy egyszerűbb balatoni lángost tavaly még lehetett ezer forint alatt vásárolni, míg az extrább ára már akkor is kétezer forint felett mozgott. Nézzük, idén milyen áron vehető meg a magyarok kedvence.
Balatoni lángoskörkép: ennyi a sima és az extrább strandfogás ára

A nyári szezon a Balatonnál elképzelhetetlen strandolás és annak elmaradhatatlan kelléke, egy jó lángos nélkül. Az egykor filléres finomság emelkedő ára rendszeres beszédtéma évek óta, utánanéztünk, mi igaz abból, hogy ma már megfizethetetlen a balatoni lángos. Mennyiért adják a legkedveltebb lángosozók? – erre kerestük a választ a Balatonnál - írja a Világgazdaság.

A balatoni lángos még mindig a kedvenc street foodjuk az üdülőknek 
A lángos a hazai konyha népszerű étele, úgy is mondhatjuk, hogy a magyarok kedvenc street foodja, amelyet Magyarországon kívül Európa középső és keleti részén is ismernek. Eredetileg kovászos tésztából készítették, amit szalonnazsírban sütöttek ki, mára a leggyakrabban élesztős tésztát használnak, és olajban sütik meg. 

A balatonparti büfékben különösen nagy hagyománya van a lángoskészítésnek, mára talán annyi változott, hogy a néhai hagyományos sima-fokhagymás lángos mellett egyre több feltéttel, ízzel kínálják, némelyike egy rendes főételnek is megfelel. Az egykori filléres finomság ára is jókora változáson ment keresztül az utóbbi időben: mostanra nemigen találni ezer forint alatt lángost. 

Ilyen árakon kapható lángos a Balatonnál

Körbenéztünk, hol milyen milyen árakkal találkozhatnak majd ezen a nyáron a part menti büfékben a lángosozni vágyók.

  •  Alsóörsön, a Strand sétányon található Gyuri Lángosozója, ahol a környék legfinomabb lángosát kínálják. Lángi György, aki 30 éve süt lángost az Alsóörsi strandon, lapunknak elmondta, a tavlyi évhez képest nagyjából 10 százalékkal emelte meg a lángosok árát. Ezzel a sima vagy fokhagymás ára 1200, a tejfölös 1700, a sajtos 1700, a sajtos-tejfölös 2000 forintba kerül, a legdrágább a nutellás lángos, amelynek ára 2500 forint idén.
  • Balatonedericsen, a 71-es és 84-es főút találkozásánál található a Delta büfé. A tulajdonos szerint a jó lángos titka a tésztában rejlik, de arra is érdemes figyelni, hogy a lángos ne szívja meg magát olajjal. Itt egyébként olyan hatalmas adagot adnak a lángosból, amely biztosan eltelíti a vendéget. Egyelőre a tavalyi áron kínálják a lángost: a sima 1200, a tejfölös 1400, a sajtos 1600, a sajtos-tejfölös 2000, az extra nagy, sonkával-sajttal töltött pedig 2500 forintba kerül a következő hetekben, de azután egy kisebb, 10 százalékos emelés jön.
  • A szárszói lángosozót tavaly nyitotta meg a fizetős strandon Lehoczky Zsolt, miután a korábbi, balatonföldvári büfésoron hosszú ideje működő üzlethelyiséget elbontotta az önkormányzat. 

Áremelést nem tervez, a sima lángost a tavalyi, igen baráti 990 forintos áron, a tejfölöset 1390-ért, a sajtosat 1590-ért, a sajtos-tejfölöset: 1790-ért, míg a legextrább tejföl-bacon-lilahagyma feltétkombinációval gazdagított változatot 2200-ért kínálja. 

  • A fonyódi Lángos és Palacsinta üzlet híres a friss, ropogós és ízletes lángosairól, amelyeket hagyományos módon, eredeti recept alapján készítenek. A tulajdonos elmondta, hogy idén 5-10 százalékos emelés történt a lángosáraknál: a sima 1200, a sajtos-tejfölös 2400, a legdrágább töltött lángos pedig 2700 forint. 
  • A keszthelyi Bäri Lángos hagyományos burgonyás lángost kínál, tésztáik nem tartalmaznak tejterméket, így nyugodt szívvel fogyaszthatják a laktózérzékenyek is. Itt is történt némi, 5-10 százalékos áremelés, a sima lángost 1100-ért, az extrább feltéttel kínált tésztát 2600-ért adják.
  • A tihanyi Móló büfé évtizedek óta üzemel a strand bejáratánál, a hajóállomásnál, ahol hatalmas, gazdag feltétes és eszméletlenül finom lángost kínálnak, mindezt egészen barátságos áron. A tulajdonostól megtudtuk, idén nem volt áremelés, a sima lángost 1390-ért, a sajtos-tejfölöset 1990-ért, a bolognaival töltött bolognaisat pedig 3000 körül árulják.
  • Sokan kedvelik Zamárdiban Csipi mama lángosát, aki tavaly óta a korábbi őstermelői piac helyett szemközt, a CBA melletti üzletben kínálja lángosait. Csipi mamát rengetegen ismerik, hiszen ez már a 25. nyár, amit Zamárdiban tölt lángoskészítéssel. Olyan különlegességei vannak, mint a Piedone, amelyben kolbász, bab és lilahagyma van, vagy a bajor töltött lángos, amelyet kolbásszal és lilahagymával tölt meg, vagy a hawaii lángos, amelybe a sajt mellé sonka és ananász kerül. Mint mondja, idén jelentősebb áremelést volt kénytelen beépíteni, hiszen az alapanyagok – a sajt, olaj, zsiradék és élesztő – sokat drágultak. Így idén a sima lángos 1500, a tejfölös 1800, a sajtos 1900, a sajtos-tejfölös 2300, a töltött pedig 3000 forintba kerül.

Ilyen a jó lángos

A siófoki Calypso közvetlenül az Ezüstpart vitorláskikötőnél található. Kenesei Lavinia, az üzletet üzemeltető család tagja 15 évesen lángossütéssel kezdte vendéglátói hivatását, amelyet hosszú évek után is űz, ugyanazon a helyen, igaz, mára egy 40 főt foglalkoztató, büfé jellegű étteremben. Egy régi, jól bevált receptet és technológiát használnak ma is, áraik viszont a megkérdezett büfékhez viszonyítva kicsit magasabbak, de a vendéglátós szerint sajnos a vendégeiknek meg kell fizetniük, hogy a Balaton-parton, kulturált, rendezett körülmények között fogyaszthatják el az ételeket, nem egy talponállóban, egy szalvétáról. 

A megemelkedett árak hátterében nagyrészt a dolgozók bérigénye áll, amely hatalmasat ugrott az elmúlt időszakban. Ez emeli a lángos árát is 

– tette hozzá Kenesei Lavinia.

Idei áraik úgy néznek ki, hogy a sima lángos 1850 forint, a fokhagymás 2100, a sajtos vagy tejfölös 2250, a sajtos-tejfölös 2650, míg a legdrágább a bolognai sajttal 3250 forint. Rengeteg visszajáró vendégük van, és meglepő módon arra is van igény, hogy az éttermükben is felszolgálják a strand nagy kedvencét. A szakember szerint az igazi jó lángos titka a receptúra mellett abban áll, hogy a megfelelő módon kell kezelni a tésztát, figyelni a kelesztésre, de arra is, hogy ne álljon túl sokat a nyers tészta. Ezért a legjobb lángost szerinte a csúcsidőszakban lehet elkészíteni, amikor folyamatosan megy a munka, forró az olaj, sülnek a lángosok, és rögtön fogyasztják is. 

Természetesen otthon, házilag is elkészíthetjük a közkedvelt fogást, sőt a receptek némelyike azt ígéri, finomabb lesz, mint a strandon kínált lángos. A lángoskörkép során tapasztaltak szerint nagyobb család esetén – vendéglátóhely függvényében – komoly pénzeket spórolhatunk vele.

Forrás: vg.hu
Fotó: BiBo

közösség

további frisss

lap tetejére