A nyári szezon a Balatonnál elképzelhetetlen strandolás és annak elmaradhatatlan kelléke, egy jó lángos nélkül. Az egykor filléres finomság emelkedő ára rendszeres beszédtéma évek óta, utánanéztünk, mi igaz abból, hogy ma már megfizethetetlen a balatoni lángos. Mennyiért adják a legkedveltebb lángosozók? – erre kerestük a választ a Balatonnál - írja a Világgazdaság.
A balatoni lángos még mindig a kedvenc street foodjuk az üdülőknek
A lángos a hazai konyha népszerű étele, úgy is mondhatjuk, hogy a magyarok kedvenc street foodja, amelyet Magyarországon kívül Európa középső és keleti részén is ismernek. Eredetileg kovászos tésztából készítették, amit szalonnazsírban sütöttek ki, mára a leggyakrabban élesztős tésztát használnak, és olajban sütik meg.
A balatonparti büfékben különösen nagy hagyománya van a lángoskészítésnek, mára talán annyi változott, hogy a néhai hagyományos sima-fokhagymás lángos mellett egyre több feltéttel, ízzel kínálják, némelyike egy rendes főételnek is megfelel. Az egykori filléres finomság ára is jókora változáson ment keresztül az utóbbi időben: mostanra nemigen találni ezer forint alatt lángost.
Ilyen árakon kapható lángos a Balatonnál
Körbenéztünk, hol milyen milyen árakkal találkozhatnak majd ezen a nyáron a part menti büfékben a lángosozni vágyók.
- Alsóörsön, a Strand sétányon található Gyuri Lángosozója, ahol a környék legfinomabb lángosát kínálják. Lángi György, aki 30 éve süt lángost az Alsóörsi strandon, lapunknak elmondta, a tavlyi évhez képest nagyjából 10 százalékkal emelte meg a lángosok árát. Ezzel a sima vagy fokhagymás ára 1200, a tejfölös 1700, a sajtos 1700, a sajtos-tejfölös 2000 forintba kerül, a legdrágább a nutellás lángos, amelynek ára 2500 forint idén.
- Balatonedericsen, a 71-es és 84-es főút találkozásánál található a Delta büfé. A tulajdonos szerint a jó lángos titka a tésztában rejlik, de arra is érdemes figyelni, hogy a lángos ne szívja meg magát olajjal. Itt egyébként olyan hatalmas adagot adnak a lángosból, amely biztosan eltelíti a vendéget. Egyelőre a tavalyi áron kínálják a lángost: a sima 1200, a tejfölös 1400, a sajtos 1600, a sajtos-tejfölös 2000, az extra nagy, sonkával-sajttal töltött pedig 2500 forintba kerül a következő hetekben, de azután egy kisebb, 10 százalékos emelés jön.
- A szárszói lángosozót tavaly nyitotta meg a fizetős strandon Lehoczky Zsolt, miután a korábbi, balatonföldvári büfésoron hosszú ideje működő üzlethelyiséget elbontotta az önkormányzat.
Áremelést nem tervez, a sima lángost a tavalyi, igen baráti 990 forintos áron, a tejfölöset 1390-ért, a sajtosat 1590-ért, a sajtos-tejfölöset: 1790-ért, míg a legextrább tejföl-bacon-lilahagyma feltétkombinációval gazdagított változatot 2200-ért kínálja.
- A fonyódi Lángos és Palacsinta üzlet híres a friss, ropogós és ízletes lángosairól, amelyeket hagyományos módon, eredeti recept alapján készítenek. A tulajdonos elmondta, hogy idén 5-10 százalékos emelés történt a lángosáraknál: a sima 1200, a sajtos-tejfölös 2400, a legdrágább töltött lángos pedig 2700 forint.
- A keszthelyi Bäri Lángos hagyományos burgonyás lángost kínál, tésztáik nem tartalmaznak tejterméket, így nyugodt szívvel fogyaszthatják a laktózérzékenyek is. Itt is történt némi, 5-10 százalékos áremelés, a sima lángost 1100-ért, az extrább feltéttel kínált tésztát 2600-ért adják.
- A tihanyi Móló büfé évtizedek óta üzemel a strand bejáratánál, a hajóállomásnál, ahol hatalmas, gazdag feltétes és eszméletlenül finom lángost kínálnak, mindezt egészen barátságos áron. A tulajdonostól megtudtuk, idén nem volt áremelés, a sima lángost 1390-ért, a sajtos-tejfölöset 1990-ért, a bolognaival töltött bolognaisat pedig 3000 körül árulják.
- Sokan kedvelik Zamárdiban Csipi mama lángosát, aki tavaly óta a korábbi őstermelői piac helyett szemközt, a CBA melletti üzletben kínálja lángosait. Csipi mamát rengetegen ismerik, hiszen ez már a 25. nyár, amit Zamárdiban tölt lángoskészítéssel. Olyan különlegességei vannak, mint a Piedone, amelyben kolbász, bab és lilahagyma van, vagy a bajor töltött lángos, amelyet kolbásszal és lilahagymával tölt meg, vagy a hawaii lángos, amelybe a sajt mellé sonka és ananász kerül. Mint mondja, idén jelentősebb áremelést volt kénytelen beépíteni, hiszen az alapanyagok – a sajt, olaj, zsiradék és élesztő – sokat drágultak. Így idén a sima lángos 1500, a tejfölös 1800, a sajtos 1900, a sajtos-tejfölös 2300, a töltött pedig 3000 forintba kerül.
Ilyen a jó lángos
A siófoki Calypso közvetlenül az Ezüstpart vitorláskikötőnél található. Kenesei Lavinia, az üzletet üzemeltető család tagja 15 évesen lángossütéssel kezdte vendéglátói hivatását, amelyet hosszú évek után is űz, ugyanazon a helyen, igaz, mára egy 40 főt foglalkoztató, büfé jellegű étteremben. Egy régi, jól bevált receptet és technológiát használnak ma is, áraik viszont a megkérdezett büfékhez viszonyítva kicsit magasabbak, de a vendéglátós szerint sajnos a vendégeiknek meg kell fizetniük, hogy a Balaton-parton, kulturált, rendezett körülmények között fogyaszthatják el az ételeket, nem egy talponállóban, egy szalvétáról.
A megemelkedett árak hátterében nagyrészt a dolgozók bérigénye áll, amely hatalmasat ugrott az elmúlt időszakban. Ez emeli a lángos árát is
– tette hozzá Kenesei Lavinia.
Idei áraik úgy néznek ki, hogy a sima lángos 1850 forint, a fokhagymás 2100, a sajtos vagy tejfölös 2250, a sajtos-tejfölös 2650, míg a legdrágább a bolognai sajttal 3250 forint. Rengeteg visszajáró vendégük van, és meglepő módon arra is van igény, hogy az éttermükben is felszolgálják a strand nagy kedvencét. A szakember szerint az igazi jó lángos titka a receptúra mellett abban áll, hogy a megfelelő módon kell kezelni a tésztát, figyelni a kelesztésre, de arra is, hogy ne álljon túl sokat a nyers tészta. Ezért a legjobb lángost szerinte a csúcsidőszakban lehet elkészíteni, amikor folyamatosan megy a munka, forró az olaj, sülnek a lángosok, és rögtön fogyasztják is.
Természetesen otthon, házilag is elkészíthetjük a közkedvelt fogást, sőt a receptek némelyike azt ígéri, finomabb lesz, mint a strandon kínált lángos. A lángoskörkép során tapasztaltak szerint nagyobb család esetén – vendéglátóhely függvényében – komoly pénzeket spórolhatunk vele.
Forrás: vg.hu
Fotó: BiBo