Az ukrán elnök olyat kért, amit még sosem kért senki

• 2022. május 24., kedd •
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy globális tervet szorgalmaz az országa háború utáni újjáépítésének támogatására. Továbbá arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy a több mint 500 milliárd dollárra becsült újjáépítési költségek finanszírozása érdekében foglalják le az eddig csak befagyasztott orosz vagyonelemeket.
Az ukrán elnök olyat kért, amit még sosem kért senki

Az ukrán elnök ezt a davosi Világgazdasági Fórum jelentette ki videokapcsolaton keresztül. Beszédében kitért arra: továbbra is elítéli az Oroszország által alkalmazott „nyers erőt”, és „új precedenseket” sürgetett a világban békére törekvő országok támogatására.

Az értékeknek számítaniuk kell, amikor a globális piacok destabilizálódnak

– hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és felkérte a globális politikai és üzleti vezetőket, hogy vegyenek részt több mint 500 milliárd dollárral Ukrajna városainak és iparának újjáépítésében.

Ilyet még sosem kértek

Az új precedens, amelyet hangsúlyozni kívánt, az újjáépítés finanszírozásának módja volt:

Az orosz vagyontárgyakat le kell foglalni, vagy be kell fagyasztani. Ezeket egy speciális alapba kell helyezni, hogy segítsenek mindazoknak, akiket a háború érintett. Ha az agresszor mindent elveszít, akkor ez meg fogja fosztani a motivációjától, hogy háborút kezdjen

– mondta az ukrán elnök, aki szerint az új precedenst ki lehetne terjeszteni más megszálló országokra is. „Javaslataim az éhezés, a szegénység, a kétségbeesés és a káosz ellen irányulnak” – zárta előterjesztése indoklását.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij a davosi svájci Világgazdasági Fórum (WEF) nyitónapján, 2022. május 23-án. Fotó: Hollie Adams / Bloomberg via Getty Images)
Forrás: index.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére