Az új rendszám, amely nem kerülhet forgalomba

há • 2022. július 04., hétfő •
Akárki is kérné, semmi pénzért nem kerülhet közúton futó autóra a legelső, AA AA-001 jelű rendszámtábla. De miért? - erre is választ adott Vitézy Dávid közlekedési államtitkár az egyik videójában, amit a közösségi médiában osztott meg.
Az új rendszám, amely nem kerülhet forgalomba

Régen a két betű-négy szám rendszere volt használatban, amelyet 1990-ben váltotta fel az azóta is látható három betű-három szám kombináció. Ennek a váltásnak többéves kifutása volt, és csak 1995-re tűntek el a korábbi változatok.

Hamarosan a most használatos rendszámtáblákból is kifogyott volna az ország, ezért vezetik most be a négy betűből és három számból álló típusokat.

Vitézy Dávid szerint jó eséllyel előbb lesznek repülő autók, amelyeknek a rendszámát digitális formában tartják nyilván, mint hogy ezek az új típusú táblák elfogyjanak.

Ezért őrzik meg a közlekedési közgyűjteményben a legelső darabját, azaz az AA AA-001 jelű rendszámtáblát. Ezt tehát a közutakon nem, csak a Közlekedési Múzeum új állandó kiállításán láthatják az emberek - derül ki a videóból, amelyet az intézmény főigazgatói posztját is betöltő szakértő osztott meg.

Kép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére