Az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény tizedik módosítását

• 2022. május 24., kedd •
A parlamenti képviselők kétharmados többséggel döntöttek úgy, hogy kibővítik a veszélyhelyzet kihirdethetőségének lehetőségét a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetkörével.
Az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény tizedik módosítását

Az Országgyűlés 136 igen, 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül döntött az Alaptörvény tizedik módosításáról, amelynek értelmében a szomszédban zajló háború okán is veszélyhelyzetet hirdethet a kormány. A sarkalatos részek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára volt szükség.

Varga Judit igazságügyi miniszter javaslata kibővíti a veszélyhelyzet kihirdethetőségének lehetőségét a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetkörével,

amennyiben annak Magyarországra is kiható súlyos következményei vannak. Az indoklás szerint az orosz–ukrán konfliktus a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius szituációt eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és az átrendeződő nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Magyarországnak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét, mert felelőssége a háború elől menekülők ellátása, a gazdasági károk minimalizálása.

A parlamenti képviselők ugyancsak megszavazták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter törvénymódosítási javaslatát, amely

részletesen szabályozza a május 31-én megszűnő járványügyi veszélyhelyzettel összefüggő kérdéseket,

például, hogy a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél 2022. június 30-ig érvényes. Ugyancsak sokakat érintő változás, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően még 14 napig utazhatnak ingyenesen a közösségi közlekedésben az egészségügyi dolgozók és a járvány elleni védekezésben közreműködő orvosok, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók, akiknek november 11. óta egy igazolás felmutatásával nem kellett jegyet, bérletet váltaniuk. Megszűnik a kedvezmény a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozók, a honvédek és a rendvédelmi feladatokat ellátók esetében is.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére