Az oltási akcióhét eddigi mérlege: példátlan siker, rengeteg beoltott ember

• 2021. november 24., szerda •
Több százezren éltek az előzetes regisztráció nélküli oltás lehetőségével az oltási akcióhét első két napján. Hétfőn és kedden összesen közel 256 ezer oltást adtak be, több mint 32 ezer eddig oltatlan ember jelent meg az oltópontokon az első oltásért, és közel 209 ezren a megerősítő harmadik oltást is felvették. Hétfőtől országszerte 101 oltóponton, reggel 7 és este 7 óra között lehet kérni a vakcinákat, előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül. A szakemberek mindenkit az oltás felvételére biztatnak, hangsúlyozva, hogy a kórházban ápolt súlyos betegek elsöprő többsége oltatlan.
Az oltási akcióhét eddigi mérlege: példátlan siker, rengeteg beoltott ember

Hétfőn reggel megkezdődött az oltási akcióhét, az oltakozni vágyókat minden nap 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják.

Már a nyitás előtt sorban álltak

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban – több más intézményhez hasonlóan – már a 7 órás nyitás előtt sorban álltak az emberek, hogy előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül vegyék fel a vakcinát – nyilatkozta lapunknak Finta Ervin. Az intézmény orvosigazgatója hangsúlyozta: 

SZÁMÍTOTTAK ARRA, HOGY JELENTŐS SZÁMBAN ÉRKEZNEK AZ OLTAKOZNI VÁGYÓK, EZÉRT A HATALMAS IGÉNYT LÁTVA MÉG DÉLELŐTT BŐVÍTETTÉK AZ OLTÓHELYEIK SZÁMÁT. 

Az óriási érdeklődés is azt mutatja, hogy jó döntés volt az adminisztráció csökkentésével felgyorsítani az oltakozást. Bevált a kormány oltási stratégiája, és a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében tett erőfeszítések működnek 

– fogalmazott Finta Ervin.

AZ OLTAKOZNI VÁGYÓK FEGYELMEZETTEN ÉRKEZNEK, A KÓRHÁZI DOLGOZÓK A KIRENDELT KATONÁK SEGÍTSÉGÉVEL IRÁNYÍTJÁK ŐKET AZ OPTIMÁLIS ELOSZTÁS ÉRDEKÉBEN. 

Nem kell előzetesen időpontot foglalni

György István államtitkár a Kaposi Mór Oktató Kórháznál korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnap záruló akcióhéten oltásra érkezőknek nem kell előzetesen időpontot foglalniuk, időpontra bejelentkezniük, regisztrálniuk, így azok is könnyen hozzájuthatnak a vakcinához, akiknek nincs vagy nehézkes az internetelérése, illetve a megadott felületeken „nem tudnak csatlakozni az egészségügyi rendszerhez". Hozzátette, az oltást végző kórházakról, szakrendelőkről a koronavirus.gov.hu oldalon is lehet tájékozódni.

A kormány által elrendelt akcióhetet az országos oltási munkacsoport és a megyei oltási munkacsoportok, valamint az országos kórházi főigazgatóság szervezi az operatív törzs iránymutatása alapján. 

Rámutatott, hogy az oltóhelyeken mind az öt Magyarországon forgalomban lévő oltóanyag, vagyis a Pfizer-vakcina, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm is rendelkezésre áll, a Szputnyik V már elfogyott.

György István kiemelte: kérték a kórházaktól, hogy az érkezők számának függvényében folyamatosan nyissák ki az oltóhelyeket, lehetőleg ne legyenek hosszú várakozások, ennek elkerüléséhez a honvédség is segítséget nyújt.

Ez meg is valósult, kérdésünkre mindenki azt mondta, hogy a hosszú sorok ellenére rendkívül gyorsan zajlott az oltások beadása.

Az egyetlen hatékony védekezési eszköz

Magyarországon - ahogy egész Európában - a pandémia agresszív, felfutó időszakban van, az oltás az egyetlen hatékony védekezési eszköz ellene, ezért arra biztat a kormány mindenkit, aki még nem tette meg, hogy oltassa be magát, akiknél pedig már 4-6 hónap eltelt a második oltás óta, kérje a harmadikat. Az államtitkár hangsúlyozta: 

az oltatlanok a saját egészségüket, életüket, a családjukat, szűkebb és tágabb környezetüket is veszélyeztetik. 

Jelezte, hogy az időpontfoglaló és az oltóhelyek az akcióhét után is nyitva lesznek, az akcióhét tapasztalatai alapján döntenek hasonló intézkedésekről.

Orbán Viktor: Csak akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát

Bízik benne a kormány, hogy elegendőek lesznek a szigorított intézkedések, de a járvány neheze még csak most következik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában. 

Azt világosan látjuk, hogy akik nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak és a többiekre nézve is veszélyt jelentenek 

- tette hozzá a kormányfő.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a második vakcina után 4-6 hónappal az oltások védőereje gyengül, ezért a harmadik oltás felvétele szükségessé válik. A miniszterelnök elmondta, hogy a virológusok esküsznek arra a tényre, hogy a harmadik oltás jóval magasabb védettséget nyújt, mint tette azt a második. 

A BAJ OKA AZ, HOGY MÉG MINDIG NINCS MINDENKI BEOLTVA, ÉS CSAK AKKOR NEM LESZ ÖTÖDIK HULLÁM, HA MINDENKI FELVESZI A VAKCINÁT. A VÉGÉN MINDENKINEK BE KELL MAJD OLTATNIA MAGÁT, EZÉRT A MINISZTERELNÖK KÉRT MINDENKIT, HOGY ÉLJEN EZZEL A LEHETŐSÉGGEL ÉS AZ AKCIÓHÉTEN VEGYÉK FEL AZ OLTÁST. 

Müller Cecília: Mindenki vegye fel a harmadik oltást is!

Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart. 

Az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be. 

„A negyedik hullámban éppen a delta típussal küzdünk" – jegyezte meg.

Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni – magyarázta, egyúttal ő is mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát.

A variánsokra utalva az országos tisztifőorvos kiemelte: pont ez az oka, hogy nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége. Hozzátette: 

a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében 4-6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz. 

A vírus megváltozása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje – mutatott rá az országos tisztifőorvos.

 

Forrás: origo.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére