Az "igazi nemzetegyesítés": 21. századi betlehemesek éltetik a hagyományt

há • 2021. december 08., szerda •
Adventi hangulat, betlehemes énekek, bábtáncoltatók és félnótás dalok: a süti és a forralt bor mellett ezek várják az ünnepre hangolódókat a hétvégén Gencsapátiban - tudtuk meg a keddi civil sajtóreggelin.
Az igazi nemzetegyesítés: 21. századi betlehemesek éltetik a hagyományt

December 11-én, szombaton délután 5 órától rendezik meg a 18. Betlehemes Találkozót Gencsapátiban, a templom előtti Miszori Zoltán téren. A részletekről és az előzményekről Varga Albin a Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Baráti Egyesület titkáraként beszélt a civil sajtóreggelin. Elmondta, tavaly online zajlott az esemény, és a virtuális fellépők által küldött kisfilmekből vágtak egy nagyobb, közös alkotást, ezt pedig két részletben vetítették le az adventi időszakban. Most azonban végre tényleg találkozni tudnak a betlehemezők. - Ez a lényeg, a találkozásban rejlő erő, hiszen a legszebb dramatikus szokás bemutatására vállalkozott minden résztvevő, amit ilyenkor megmutatunk egymásnak. Olyan településekről jönnek, ahol még többé-kevésbé él ez a hagyomány, mert éltetik. Ez az igazi nemzetegyesítés, így fogalmazott a kezdetekkor egy 82 éves pásztortársunk, miután az érvénytelen 2004. december 5-i népszavazás után a rendezvény szervezéséhez hozzáfogtunk - mesélte Varga Albin. Idén van, aki a pandémia miatt lemondta a részvételt, de jön a Bagi Muharay Népi Együttes, a Holládi Bábtáncoltatók, és láthatjuk a Vitnyédi bölcsőcske című játékot is az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes előadásában. Fellép még a „Félnótás”

Népdalkör és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes Gencsapátiból, a Platán Néptánccsoport Mihályiból, a Zanati betlehemesek és a Vasi Népdalstúdió Csicsergő és Boróka együttese. A belépés díjtalan. Varga Albin kiemelte: teával, forralt borral, süteménnyel várják a közönséget.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére