Az átlagos termés ellenére is a minőség megőrzése a cél Mittléknél

hv • 2022. november 22., kedd •
Lassan egy hónapja, hogy véget ért a szüret a kiváló vörösborairól nevezetes Vas-hegyen is. A Soproni borvidék részét képező domboldalakon már a Római Birodalom idején is foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Vaskeresztesen és környékén manapság is szinte minden család elkötelezett a szőlőművelés iránt. Mi most az egyik legelismertebb borásznál, Mittlné Ódor Anitánál jártunk.
Az átlagos termés ellenére is a minőség megőrzése a cél Mittléknél

Október második felében fejeztük be a szüretet, úgy ítélem meg, hogy az idei termés átlagos, mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve. Sajnos volt jégverés, majd szárazság, de szerencsére viszonylag időben megérkezett azért a szükséges csapadék is - nyitotta az értékelést a borász. Ugyan a szőlőszemek nem nőttek akkorára, és nem kerekedtek úgy ki, mint optimális esetben, de az ún. léeredék miatt mégiscsak fontos volt az esőzés. Beszélgettem más borászokkal is, nekik is hasonlóak a tapasztalataik.

Az utóbbi időben divatos lett a Szent Márton-napra készített újbor. Önök próbálkoznak ezzel?

Üzleti céllal nem. Természetesen már nálunk is van újbor, de forgalomba csak később kerülnek. Az idén amúgy egy kicsit nehezebben forrnak a borok.

Azt mondják, az újborból már lehet következtetni arra, hogy milyen lesz majd a kész bor.

Igazából ez csak később fog kiderülni. Ami viszont tény, hogy a napsütéses órák száma az elmúlt években megnőtt, így a mustfokok is kiemelkedően magasak lettek, ez pedig biztató alap a jó bor elkészítéséhez. A bor minősége nagyban függ a szőlőtől, majd ezt követően a pincében zajló, nagy figyelmet igénylő tevékenységtől. A stílus kialakítása pedig már a szőlőültetvényen a metszéssel kezdődik. A minőség és a mennyiség összhangja rendkívül fontos. A borász feladata – így az én feladatom is - elérni, hogy az itteni talaj és klíma egyedi jegyei megjelenjenek a borainkban.

Mekkora területen gazdálkodnak, és melyek azok a szőlőfajták, amelyekkel Önök elsősorban foglalkoznak?

A Vas-hegyen négy helyen, közel 10 hektáron vannak dűlőink. Ezek a Diófás-, a Págl-, a Hummer-hegyi és az Alsóhegyi-dűlő. Borászatunkban ragaszkodunk a hegyre illő, tradicionális szőlőfajtákhoz: bort készítünk kékfrankosból, merlot-ból és zweigeltből. Mindhárom olyan fajta, amelyek jól illeszkednek a helyi domborzati viszonyokhoz és a hegy sajátos szubalpesi klímájához. Ennek megfelelően a jelentős vastartalmú talajon telepített szőlőből a kész borok színanyagban és ásványi anyagokban rendkívül gazdagok. Kékfrankosból szoktunk rozét készíteni, különböző fajták házasításával pedig cuvée-t. Fehér szőlőt csak minimálisan művelünk, az ebből készített bor helyben értékesítéssel elfogy.

Mire számítsanak a leendő vásárlók - ebben az infláció sújtotta világban – a bor árát illetően?

Sajnos a költségek ebben az ágazatban éppúgy megnövekedtek, mint másutt, így valamennyire mi is kénytelenek leszünk ezt az árakba beépíteni. Nem szeretnénk a valóságtól elrugaszkodni, továbbra is az a cél, hogy jó minőséget tisztességes, megfizethető áron kínáljunk.

közösség

további frisss

lap tetejére