Az antivírus programok segítenek a számítógép ápolásában

szponzorált tartalom (x) • 2023. május 24., szerda •
Egy számítógép esetében nemcsak a hardvereknek van szüksége tisztításra, ápolásra, például portalanításra, hanem a szoftvereket és operációs rendszereket is “takarítani” kell. Erre a legjobb megoldást az antivírus programok jelentik, amelyek folyamatosan monitorozzák tevékenységünket, és védenek minket a kártevőktől.
Az antivírus programok segítenek a számítógép ápolásában

Egyre több veszély fenyeget minket az internetnek “hála”

Még mielőtt belevágunk a különböző vírusfajták leírásába, érdemes megnyugtatni mindenkit, hogy a megoldás ma már bárkinek, könnyedén elérhető. A Szoftver24.hu antivírus szoftverei azonnal telepíthetőek, és hosszútávú védelmet nyújtanak a kártevőkkel szemben.

Az internet elterjedésének rengeteg pozitív hatása van, a távolságok szinte teljesen eltűntek, az egész világháló “tudása” bárki számára elérhető már egy laptop segítségével is. Ennek a hatalmas szabadságnak azonban veszélyei is vannak, amelyek már 20-30 évvel ezelőtt is már jelen voltak. Az első népszerű vírusok e-mailben terjedtek, amelyek a mai napig jellemzőek és egyre okosabbak. Különböző, kreatív módon próbálják megszerezni jelszavainkat, személyes adatainkat, és hozzáférést a bankkártyánkhoz. 

Emellett még 10-20 évvel ezelőtt különböző adathordozókon (floppy, CD, DVD, pendrive) is terjedtek az egyes vírusok. Mégis mire képesek ezek a kártevők? Van, amelyik egyszerűen leterheli a számítógépünk erőforrásait, lassabb és hangosabb lesz, ezeket általában egy újratelepítéssel el is lehet tüntetni, de ez is okoz némi kellemetlenséget. A zsarolóvírusokról is érdemes szót ejteni, amelyek korlátozzák a hozzáférésünket a rendszerhez, csak egy bizonyos összeg megfizetése után kapcsolhatjuk be. Persze semmi garancia nincs arra, ha fizetünk, akkor valóban feloldják a gépet.

A legjobb megoldás a megelőzés

Ahogy azt láthatjuk, a vírusok elég nagy károkat tudnak okozni, pláne, ha bekerülnek céges környezetbe. A legjobb megoldás az, ha egy antivírus szoftverrel védekezünk a mindennapokban, amivel szinte minden veszély minimálisra csökkenthető. Ha egy ilyen programot telepítünk, az folyamatosan dolgozik a háttérben: ellenőrzi a meglátogatott oldalakat, a letöltött fájlokat, a kommunikációs csatornákat, továbbá a már meglévő programokon és fájlokon is le tudunk futtatni egy diagnosztikát.

Nem szabad csak az antivírus szoftverre hagyatkozni

Az önmagában nem elég, hogy feltelepítünk egy modern antivírus programot, mivel arra is oda kell figyelni, hogy hogyan internetezünk. Próbáljuk elkerülni a kétes hátterű, gyanús oldalakat, ne kattintsunk rá minden egyes szimpatikus hirdetésre, pláne ne töltsünk le fájlokat ilyen weboldalakról. Ha kapunk egy kéretlen e-mailt, semmiképpen se nyissuk meg a mellékelt fájlokat, vagy látogassunk el a küldött linkre.

A tudatos internetezés is elengedhetetlen ahhoz, hogy 100%-os védelemmel rendelkezzünk a mindennapokban.
 

közösség

további frisss

lap tetejére