Attól hangos a római katolikus egyház, hogy magyar pápa ülhet a Vatikán trónjára

• 2022. június 30., csütörtök •
Nemcsak barátai, tisztelői, tanítványai és a magyar politikai elit köszöntötte hetvenedik születésnapja alkalmából Erdő Péter bíborost, prímást, Széchenyi-díjas teológust, akadémikust, hanem két tanulmánykötet is megjelent a napokban a tiszteletére. Közben a Catholic Herald nevű lap szerint Erdő Péter bíboros lehet Ferenc pápa utódja.
Attól hangos a római katolikus egyház, hogy magyar pápa ülhet a Vatikán trónjára

Erdő Péter bíborost a napokban több alkalommal is köszöntötték 70. születésnapja alkalmából. A budapesti D50 Rendezvényközpontban  óriási érdeklődés mellett mutatták be a tiszteletére megjelent két tanulmánykötetet. A Iustitia Duce, caritate comite című kiadvány magyar nyelvű, míg a Sacrorum Canonum Scientia angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven jelent meg. Mindkét könyvben 42 tanulmány olvasható a kánonjog kiemelkedő tudósaitól.

Különszám az Úr építi magazintól

A hetvenéves esztergom-budapesti érsek tiszteletére jelent meg Az Úr építi című magazin különszáma - számolt be a Magyar Kurír.  A szakrális építészeti lap eredeti arculatát megtartva egy szubjektív válogatást, a magyar prímás életéhez kötődő jelentősebb templomok építéstörténetét mutatja be. A képekkel gazdagon illusztrált kiadvány szövege magyar és angol nyelvű.

Ünnepi fogadás a Karmelitában

Erdő Péter születésnapja alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök a héten a budavári Karmelita kolostorban tartott ünnepi fogadást. Köszöntő beszédében a kormányfő méltatta az egyházi vezető szolgálatát, és arra kérte Erdő Pétert, továbbra is szeresse és támogassa Magyarországot, tüntesse ki figyelmével a világi vezetőket.

Tudjuk, hogy a járványok, a háborúk, a békétlenség korszakába léptünk, és nyilvánvaló, hogy ha nem lesz egység a béke és a keresztény örökség megvédése kérdésében, akkor el fogunk veszni. A magyar nemzet csak békében tud megmaradni, ehhez kérjük a bíboros úr, valamint katolikus, ortodox és protestáns testvéreink segítségét is

– hangoztatta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) köszönti hetvenedik születésnapja alkalmából Erdő Péter Széchenyi-díjas katolikus teológust, bíborost, esztergom–budapesti érseket, Magyarország prímását, akadémikust, a Magyar Szent István-rend kitüntetettjét (b) a Karmelita kolostorban tartott ünnepi fogadáson 2022. június 27-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fische / MTI

Az MTI tudósítása szerint Erdő Péter bíboros az ünnepségen szintén a béke fontosságáról beszélt; mint mondta, most mindannyian a békéért imádkozunk, mert „minden ezen alapul”.

Erdő Péter lehet Ferenc pápa utódja

Éppen a bíboros hetvenedik születésnapjára időzítve jelent meg a Catholic Herald nevű katolikus hírportál cikke, miszerint Erdő Péter bíboros lehet a befutó Ferenc pápa utódjaként. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő angol nyelvű lap úgy fogalmaz, hogy 

EGY MAGYAR PÁPA RENDKÍVÜL NAGY JELENTŐSÉGGEL BÍRNA, TEKINTETTEL AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜLI KULTURÁLIS TÖRÉSVONALRA.

A lap szerint bár az idén éppen hetvenéves Erdő Péteren kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

A katolikus lap emlékeztet: 

tavaly lépett hatályba Magyarországon az a törvény, amely megtiltja a homoszexualitást és a nemváltást elősegítő tartalmak terjesztését az iskolákban. A konzervatív és katolikus Lengyelországban is vannak LMBTQ-ideológiával egyet nem értő tömbök. Az ezekben az országokban tapasztalható konzervatív irányultság – akár a melegjogokkal, akár a bevándorlással kapcsolatban – rávilágított az Európán belüli ideológiai megosztottságra.

A Catholic Herald szerint ha Erdő Péter bíborost nevezik ki a katolikus egyház élére, elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború. A lap szerint mindemellett Erdő bíborost hagyományőrzőnek tartják, akit tisztelnek az egyház liberálisai, így a Szentatya is. Ez azt sugallja, hogy Erdő Péter összetartó erő lehet az egyházon belül. A lap emlékeztet: a magyar bíboros hangosan kiállt az ortodox keresztények megszólítása mellett, ami a jelenleg Magyarországon élő nagyszámú ukránok számára jelentős gesztus volt. 

Erdő Péter esetleges kinevezését a lap Szent János Pál pápaságához hasonlítja, aki a közép- és kelet-európai kommunizmus összeomlásában meghatározó szerepet játszott. Bár a Catholic Herald tartózkodik attól, hogy Erdő bíborost Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltétlen hívének nevezze, megjegyzi: néhány nyilatkozata az EU-n belüli kulturális összecsapások élvonalába tartozó magyar miniszterelnökhöz kötődik, ami érthető, hiszen egy olyan ország katolikus vezetője, amely ma nyolcvan százalékban keresztény, és a nagy európai kulturális szakadék konzervatív, nacionalista oldalán áll.


Erdő Péter újonnan beiktatott esztergom–budapesti érseket, a magyar katolikus egyház prímását fogadja II. János Pál pápa (j) a Vatikánban 2003. január 22-én
Fotó: Arturo Mari / MTI

A lap szerint Orbán Viktor – aki maga református, de a felesége katolikus – rendkívül fontos pillanatnak tartaná a magyar pápát, különösen azért, mert továbbra is Közép- és Kelet-Európa vezetőjeként, valamint a nyugati kereszténység védelmezőjeként jellemzi Magyarországot és Lengyelországot. Erdő Péter még 2015-ben, az európai menekültválság tetőpontján, amikor Ferenc pápa felszólította a katolikusokat, hogy fogadjanak be menekülteket, azt mondta, hogy a menekültek befogadása embercsempészetnek számít . 

(Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek köszönti a résztvevőket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából tartott, bizánci rítusú szent liturgián a Szent István-bazilikában 2021. szeptember 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)
Forrás: index.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére