Átalánydíj vagy havi diktálás? Ezt válaszd!

• 2022. augusztus 03., szerda •
Sokan kérdezik, mikor járnak jobban: ha átalánydíjat fizetnek, vagy ha a mérőóra állása szerinti tényleges fogyasztást fizetik, és havonta bediktálják az óra állását. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Átalánydíj vagy havi diktálás? Ezt válaszd!

A rezsicsökkentés szempontjából igazából mindegy, milyen elszámolásban vagyunk, mert mind az átalánydíj fizetésekor, mind az óraállás diktálása esetén arányosan nő majd a számla az átlagon felüli fogyasztás esetén. Tehát – hacsak nem változnak gyökeresen a fogyasztási szokásaink – nem kell több százezres számlától tartanunk.

  • Mégis, aki havi gazdálkodást folytat – általában a bérből, fizetésből élők és nyugdíjasok – jobban jár, ha az átalánydíjas elszámolást választja, ugyanis így kiszámíthatóbb a költség.
  • Az átalánydíjas sem fizet minden hónapban ugyanannyit, mert a szolgáltató mindig az adott időszak átlagos fogyasztását nézi.
  • Ugyanígy a rezsicsökkentés is az adott időszakra vetítve jelentkezik. Tehát amikor télen a fűtés miatt több gázt fogyasztunk, akkor a rezsicsökkentett keret is magasabb, mint a nyári hónapokban.
  • A szolgáltató úgynevezett „fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást” alkalmaz, ami annyit jelent, hogy figyelembe veszi a „szezonalitást”, és csak az átlag feletti fogyasztásra terhelik rá a lakossági piaci árat.
  • Év végén, amikor az elszámoló számla készül, a tényleges éves fogyasztás alapján korrigálják az árat. Ilyenkor lehet, hogy visszakapunk pénzt, de lehet, hogy valamennyit rá kell fizetni.

Augusztus 15-ig diktálhatjuk be az óraállásokat

Az MVM augusztus 15-ig meghosszabbította a mérőállások bediktálásának határidejét – közölte a vállalat a honlapján. A mérőóraállás rögzítése 0–24 órában lehetséges az online felületen, illetve telefonos diktálással. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a diktálás nem kötelező. A kedvezményes kereten belül fogyasztóknak nem is érdemes a mérőállást rögzíteni a rendkívüli időszakban.

NOE: a valós fogyasztáson alapuló átalányfizetést válasszuk!

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) is arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes élni augusztus 15-ig a mérőóraállás bediktálásának lehetőségével annak, akinek az eddig kiszámlázott gázmennyiség és a mérőóra állása szerinti fogyasztása között nagy a különbség, azaz lényegesen kevesebbet fizetett, mint amit fogyasztott. Ez a diktálás egy extra lehetőség a lakosság számára, de az éves leolvasás időpontján nem változtat.

Aki átalányt fizet, azoknak az előző éves mértékadó fogyasztást veszi alapul a rendszer. Ezt minden évben korrigálják az éves fogyasztás elszámolásakor, azonban ha valaki tudja, hogy energiát fog most megtakarítani, akkor lehetősége van arra, hogy a mértékadó éves fogyasztást csökkentse. A szakemberek a valós fogyasztáson alapuló átalány fizetés választását javasolják, mert így minden hónapban beszámítják az átlagfogyasztás alatti kedvezményes árat és kiszámíthatóbbá válik a kiadás – figyelmeztet a NOE.

Hogyan tudunk váltani?

Az átalánydíjasok bármikor kérhetik a fogyasztás szerinti fizetésre való átállást, de az átalányra csak az éves elszámolást követő 30 napon belül van lehetőség, és ez minden háztartásban más. A számlán mindig szerepel az óraleolvasás várható időpontja. Most azonban mindenkinek érdemes bediktálnia az óraállását, akár átalánydíjas, akár fogyasztás alapján fizet, ugyanis a szolgáltató a bediktált óraállás alapján számolja el az eddigi fogyasztást, amit így mindenképpen rezsicsökkentett áron fog kiszámlázni.

Érdemes a digitális ügyintézést használni

Az MVM-nél azt javasolják, hogy a megnövekedett ügyfélforgalom miatt, aki teheti, vegye igénybe a digitális ügyintézési felületeket, az online bejelentkezést vagy a mobilapplikációt. Akkor érdemes mérőóraállást közölni, ha egy ügyfélnél a felhasználás megváltozott az előző elszámolási időszakhoz képest, például korszerűsítették a fűtési rendszert, vagy hőszigetelés történt. A villanyórát és gázórát érdemes naponta leolvasni, hogy ki tudjuk számolni, mennyivel csökkenthető a fogyasztása. A szolgáltató honlapján található egy árkalkulátor is, amellyel bárki kiszámolhatja, hogy egy évre mennyit kell fizetnie a gázért és az áramért.

Forrás: metropol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére