Átadták Szombathely új városrészét

• 2020. február 17., hétfő •
A Szent László király utcai egykori EPCOS-telephelyen Vívóakadémia, Asztalitenisz Csarnok és Cserkészház épült.
Átadták Szombathely új városrészét

A többi közt ez is azon projektek közé tartozik, amelyeket még az előző városvezetés kezdett el, de az új adott  át. Ezzel együtt Puskás Tivadar korábbi polgármestert, és Hende Csaba országgyűlési képviselőt sem fedeztük fel az illusztris vendégek között, biztos elkeveredett a meghívójuk, vagy talán fel sem lett adva.


Ettől a tény még tény marad, azaz közel 1 milliárd forintból - amit a TOP pályázat keretében elnyert 750 millió forint, a Magyar Asztalitenisz Szövetség 50 millió, a Magyar Vívó Szövetség sportlétesítmény-fejlesztési 158 millió forintnyi támogatása, valamint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának pénzügyi hozzájárulása biztosított - elkészült a három épületet magába foglaló új városnegyed a Szent László király utca és a Géfin Gyula utca között. A cél az volt, hogy egy zöldterületi-rekreációs, közösségi és kulturális, sport funkciókkal gazdagodó városi területet hozzanak létre, és ez sikerült is. Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület vezetője köszöntőjében a magyar vívósport több évtizedes sikereit idézte fel. "A 177 olimpiai aranyérmünkből 37-et a vívók szereztek, tehát azt mondhatjuk az egyik legeredményesebb olimpiai sportág. Ennek köszönhetően 2013-ban bekerült a kiemelt sportágak közé, ami azt jelenti, hogy évente nagyjából 1 milliárd forintot kap a vívósport arra, hogy az egyesületeket támogassa az országban. Szombathelyen az 1960-70-es évek során élte virágkorát a vívás, akkoriban rendkívül eredményes időszakát élte a Haladás VSE vívó szakosztálya. A '90-es évek végére azonban elhalt a sportág itt a városban, mígnem 2001-ben Gasztonyi János megalapította az egykori vívóakadémiák mintájára a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesületet. Idővel elkezdtük otthont keresni magunknak, ám egyetlen iskola sem fogadott be minket. A város éppen akkoriban vásárolta vissza ezt a telephelyet, és hossz tárgyalások után megegyezés született arról, hogy itt vívóterem létesülhessen. Ezzel összefüggésben köszönjük az önkormányzat és a vívó szövetség minden támogatását" - fogalmazott Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület vezetője. Hozzátette: az egyesületnek jelenleg 70 igazolt vívója és 6 edzője van. Mindemellett nagy népszerűségnek örvend a Bolyai-iskolában meghonosított suli-vívóprogram, amelyhez közel 100 diák csatlakozott. A jövő nagy feladata lesz az új épület élettel való megtöltése, valamint a működési költségek finanszírozása, amelyhez a város segítségét is kérték.


A megnyitót követően végigvezették a sajtó munkatársait és a meghívott vendégeket a vívóakadémia mellett a mintegy 800 négyzetméteres asztalitenisz csarnokon is. Ennek apró szépséghibája, hogy a korábbi üzemi csarnok belső oszlopait nem lehetett eltávolítani, aminek következtében az újonnan beszerzett asztalokat nem tudták kellő távolságban elhelyezni egymástól.   

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére