Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét

MTI • 2016. május 06., péntek •
A most átadott második ütemben újabb 660 méteres tanösvényt alakítottak ki, 13 új táblával.
Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét

Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét csütörtökön a Vas megyei Kám község közelében.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében kiemelte: a fogyatékossággal élő emberek számára is hozzáférhetővé, megismerhetővé kell tenni azokat a természeti értékeket, amelyek elérése az egészséges embernek magától értetődőnek tűnik. Egy látássérült ember számára különösen fontos, hogy a látás képességét más érzékszerveivel pótolva megtapinthassa a növényeket, közelről érezhesse azoknak illatát, de az is, hogy ehhez minél kevésbé legyen szüksége mások segítségére - mondta az államtitkár.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a mostani beruházás egy többlépcsős fejlesztés része, amellyel az állami erdők jóléti szolgáltatásait igyekeznek minél színvonalasabbá tenni. Hozzátette, hogy a tanösvény második üteméhez 20 millió forintot kaptak a Földművelésügyi Minisztériumtól, amihez kétmillió forintot tettek hozzá saját forrásaikból.

A 107 hektáron elterülő Jeli Arborétumban május eleje és június vége között virágoznak a rododendronok, a kert ezekben a hetekben a legpompásabb, a látvány minden évben látogatók ezreit vonzza. 

A sétaút első ütemét Áder János köztársasági elnök avatta fel 2014. május 2-án. Az akkor átadott 800 méter hosszú akadálymentesített járda mentén 25, Braille-írással is ellátott tábla ismerteti a látássérültekkel a karnyújtásnyira álló fákat és cserjéket.

A szintén akadálymentessé tett parkolóhelyről különleges burkolattal készült járda vezet a pénztárhoz, a mozgássérültek által is használható illemhelyhez és a főbejárathoz. A látássérülteket hangos idegenvezető eszköz is segíti. A most átadott második ütemben újabb 660 méteres tanösvényt alakítottak ki, 13 új táblával, illetve egy nagyméretű köszöntőtáblával. Az új táblákon a magyar és Braille-írásos szöveg mellett már németül is olvasható az ismertetőszöveg.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére