Ára van a barátságnak?

• 2020. február 19., szerda •
Gyurcsány Ferenc milliókkal hálálja meg a barátságot. Egykori ügyvédje, a DK EP-választási listájának tavalyi szimbolikus, utolsó helyén szereplő, októberben függetlenként önkormányzati képviselővé választott Czeglédy Csaba számlájára is szép összeg érkezik havonta a frakció kasszájából.
Ára van a barátságnak?

Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a DK- frakció – számolt be először a hvg.hu, majd az Origo. A dolog egyik érdekessége, hogy míg más képviselőcsoportoknak minimum hat-hét jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédy az egyetlen, aki ilyen típusú feladatokat végez. Megbízatásai eddig összesen 11,9 millió forintot hoztak a korábban adócsalásért elítélt politikus konyhájára.

A hvg megírta: a képviselőcsoportok az országgyűlési törvény értelmében az Országgyűlés Hivatala (OH) költségvetéséből – tehát közpénzből – fedezik a működésükkel járó kiadásokat. Ennek mértéke havonta a képviselői tiszteletdíj (2019 márciusától 989 700 forint) tízszerese, plusz a frakcióhoz tartozó képviselőnként kormánypártoknál a tiszteletdíj 30, ellenzékieknél a 40 százalékának megfelelő összeg. A pénzből elvileg a parlamenti, politikai tevékenységüket kell fedezni, de a valóságban nem korlátozza semmi, hogy mire költik.

A szerződések alapján Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám cégei több mint 100 millió forinthoz jutottak, de Czeglédy Csaba mellett Kálmán Olga és a Pa-dö-dö együttes sem járt rosszul.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére