Amerikában már kidurrant az ingatlanlufi

• 2022. május 19., csütörtök •
Az amerikai ingatlanpiac árai két év után először mérséklődtek.
Amerikában már kidurrant az ingatlanlufi

Lecsendesülni látszik az amerikai ingatlanpiacon zajló ámokfutás

– írja az Axios. 

A pandémia óta először csökkentek az ingatlanárak az Egyesült Államokban, ami jó hír a lakásvásárlóknak és a bérlőknek. Azok, akik eddig nem találtak megfizethető otthont, most több lehetőség közül választhatnak, és a licitharc is kevésbé lesz kiélezett a Zillow ingatlanpiaci vállalat szakértői szerint, akik kiegyensúlyozottabb piacra számítanak.

Megnövekedett az eladó ingatlanok száma, míg márciusban 716 ezer lakást kínáltak eladásra, addig áprilisban már 740 ezer szerepelt az adatbázisukban, és átlagosan hat nap alatt keltek el. Az új építésű ingatlanok is bővítik a porfóliót.

Az árakat az infláció, a kamatemelkedés, a háború miatti feszültség, valamint az amerikai tőzsdén felcsapó hullámok verték fel.

Egy kispolgári lakás havi jelzálogtörlesztése 2404 ezer dollárra emelkedett, ami nagyjából 90 ezer forintnak felel meg, ez a duplája a tavalyi értéknek. A hitelkamat ugyanis 2,6 százalékról 5,27-os rekordszintre növekedett.

Az eladók 15 százalékkal csökkentették a meghirdetett lakások árát a Redfin ingatlanközvetítő cég adatai alapján. A Moody’s prognózisa szerint pedig még Észak-Karolinában és Phoenixben (Arizona) is várható árkorrekció a közeljövőben.

Forrás: vg.hu
Fotó: FRANCOIS ROUX / Only France via AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére