Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra!

• 2020. június 14., vasárnap •
Mivel jelen helyzetben sajnos nincs lehetőség a könyvtárak személyes felkeresésére, az Egyházmegyei Könyvtár munkatársai úgy gondolták, hogy válogatnak az intézmény érdekességeiből, látnivalóiból.
Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra!

12 héten keresztül egy-egy kincset ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, amely tükrözi a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár gyűjteményének sokszínűségét, gazdagságát.

Ezek közé tartoznak az enciklopédiák, vagy a tudományok, művészetek és mesterségek rendszeres szótára. A 18. század egyik legnagyobb és legjelentősebb irodalmi vállalkozása a híres francia Encyclopédie. A francia felvilágosodás leglátványosabb eredménye, amelyben a szerzők megpróbálták összegyűjteni a 18. század legmodernebb ismereteit. Az első 28 kötetet Diderot szerkesztésével 1751 és 1772 között jelentették meg, további 5 kötetet más szerkesztők állítottak össze 1777-ben, végül 2 kötet névmutató jelent meg. A 35 kötet összesen 71 818 cikket és 3129 illusztrációt tartalmazott.

A könyvtár állományában megtalálható a francia Enciklopédia (Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers) mind a 35 kötete.


fotó: Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

közösség

további frisss

lap tetejére