Állatvédelmi programsorozat Vas vármegyében

• 2023. szeptember 21., csütörtök •
Kitelepüléseken várják a bűnmegelőzési szakemberek az érdeklődőket.
Állatvédelmi programsorozat Vas vármegyében

Assisi Szent Ferenc azt hirdette, hogy szeretnünk és tisztelnünk kell mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen - írja a police.hu. Október 4-én, halálának napján egyrészt előtte, az állatok védőszentje előtt tisztelgünk, másrészt ezen a napon ünnepeljük az állatok világnapját. Ilyenkor az emberek és az állatok közötti barátság, az együttélés fontossága kerül fókuszba. Rigó Béla kedves versét mindannyian ismerjük. „Nálatok laknak-e állatok? / Várnak-e rátok / régi barátok, / kutyák, csalafinta macskák / szimatolva a lábatok, / hogy merre jártatok?…”

Napjainkban sokan tartanak állatot, hiszen nemcsak boldogabbá teszik az életünket, hanem segítik is mindennapjainkat. Amikor állatvédelemről beszélünk, a házi kedvencek mellett a haszonállatokra is gondolnunk kell. Akkor járunk el gondos, jó gazdaként, ha olyan életkörülményeket biztosítunk a számukra, amelyek a sajátosságaiknak, egészségi állapotuknak megfelelnek, illetve igényeiket kielégítik.

De mi a helyzet akkor, ha házi kedvencünk anyagi kárt, ne adj’ isten személyi sérülést okoz? Egyértelmű a válasz: mi vagyunk a felelősek érte. Az állat gazdája azonban nem csupán személyi sérülés esetén tartozik büntetőjogi felelősséggel. Bűncselekmény elkövetése miatt abban az esetben is felelni kell, ha valaki egy gerinces állatot indokolatlanul bántalmaz, maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. A gerinces vagy veszélyes állat elűzése, illetve elhagyása is bűncselekmény.

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai az állatok világnapja alkalmából, az állatok védelmére irányuló országos programsorozat keretében, a 2023. szeptember 20. és október 4. közötti időszakban kitelepüléseken, oktatási intézményekben és kollégiumokban, valamint nyugdíjasklubokban hívják fel a figyelmet – az állatvédelem és állatjólét hangsúlyozásán túl – az állatok tartásával járó felelősségre. Az érdeklődők nemcsak előadásokon és szórólapokon keresztül, hanem tesztek kitöltésével, valamint interaktív foglalkozás során is hasznos információkhoz juthatnak az állatok védelméről.

A bűnmegelőzési szakemberek a következő helyszíneken és időpontokban várják az érdeklődőket.

  • Szeptember 22-én 14.30–17.30 között – Szombathely, Vásárcsarnok.
  • Szeptember 28-án 10.00–14.00 között – Szombathely, Savaria Plaza.
  • Október 3-án 9.00–12.00 között – Szombathely, Vasi Skanzen.
  • Október 7-én 10.00–13.00 között – Csákánydoroszló, Vizi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont.
     

Forrás: police.hu

közösség

további frisss

lap tetejére