Aki akar, az talál munkát Szombathelyen és Vas vármegyében

-hv- • 2023. február 08., szerda •
A háború és a szankciós válság ellenére eddig sikeresen védtük meg a munkahelyeket mind a versenyszférában, mind a közszférában. A gazdasági védvonal tehát sikeresen óvja a teljes foglalkoztatottságot – jelentette ki nemrégiben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Utánajártunk, hogy Vas vármegyében mit mutatnak a legfrissebb adatok.
Aki akar, az talál munkát Szombathelyen és Vas vármegyében

Több mint fél éve 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, 2022-ben soha nem látott szintre süllyedt az álláskeresők száma, átlagosan mindössze 238 168 volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami történelmi siker. Soha nem volt még ennyire kevés álláskereső. 2022 decemberében ez a szám 230 345 volt, ami a rendszerváltás óta mért második legalacsonyabb érték a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint.
Ez azért is nagy eredmény, mert 2022-ben épphogy kivédtük a járvány gazdasági hatásait, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók a feje tetejére állították a világot. Elszabadultak az energiaárak, egekbe emelkedett az infláció, megdrágultak az alapanyagok. A vállalkozások és a gazdaság tehát nagy árat fizetnek a szankciókért, ez pedig folyamatosan fenyegeti a munkahelyeket. Ebben a rendkívül nehéz helyzetben is a legfontosabb: a teljes foglalkoztatottság elérése és a recesszió elkerülése.

Ennek érdekében hozta létre a kormány a gazdasági védvonalat, amely mára meghaladja a 2000 milliárd forintot: kamatstopot vezetve be a kis- és középvállalkozások számára, célzott támogatást nyújtva az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indítva, valamint rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosítva a Széchenyi Kártya Programon keresztül.

Vas vármegye és Szombathely az élbolyban

A Vas vármegyei munkaerőpiacon is kedvező folyamatok tapasztalhatóak. 2022 decemberében 3766 főre mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma, amely mintegy 6%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. Szombathelyen 1097 ember keresett munkát a tavalyi év utolsó hónapjában. Ez a 2021-es év hasonló időszakához képest  11 százalékkal  kevesebb!
A vármegyei álláskeresési ráta 2,9%, ez lényegesen jobb az országos 4,8%-nál. Nem véletlen tehát, hogy Vas vármegye a kedvezőbb munkaerőpiaci helyzetű térségek közé tartozik. A vármegyén belül is a Kőszegi (2,3%) és a Szombathelyi (2,5%) járásban a legalacsonyabb a ráta. Éves viszonylatban pedig Celldömölk, Kőszeg és Szombathely térségében javult legjobban a munkaerőpiaci helyzet. 
A szombathelyi adatok kapcsán megkérdeztük a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Hende Csabát.

-    A számok önmagukért beszélnek. Örömteli, hogy Szombathelyen és környékén országos szinten is az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. A térség képviselőjeként, ahogyan eddig, úgy a jövőben is azon dolgozom, hogy újabb cégek telepedjenek le Szombathelyen. Aki munkahelyeket teremt, az a jövőbe fektet be. Ezt felismerve a kormány régóta támogatja az ilyen jellegű beruházásokat. Szombathelyen is több cég kapott fejlesztéseihez komoly anyagi segítséget. Ezekben a nehéz időkben, amikor minden folyamatosan változik, különösen felértékelődik a munkahelyek megóvása és fejlesztése, ami közös feladatunk.

A vármegyei munkaerőpiaci kitekintő után fontos még megemlíteni: a kormány a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez biztosítja a munkaerő mobilitását. Duplájára emelkedik a munkába járás kedvezményes költségtérítése. Mindez több százezer dolgozó helyzetét könnyítheti meg. A kormány ezekben a nehéz időkben igyekszik mindent megtenni a munkahelyek védelméért. Elmondható tehát, hogy hazánkban, aki akar, az el is tud helyezkedni.

közösség

további frisss

lap tetejére