"A Vasivíz politikai hadszíntérré vált, aminek elszenvedője Molnár Miklós"

sd • 2020. június 26., péntek •
Ezt Koczka Tibor mondta lapunk érdeklődésére a közgyűlést követő pénteki sajtótájékoztatón. Közgyűlési értékelő jobbról és balról, szöveggel és videóval.
A Vasivíz politikai hadszíntérré vált, aminek elszenvedője Molnár Miklós

A sajtótájékoztatók sorát László Győző alpolgármester nyitotta, aki Nemény András polgármester tegnapi közgyűlés előtti beszámolójával kapcsolatban újfent megköszönte a szombathelyiek helytállását. Említést tett a "Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!" programról, amelytől szemléletváltást vár a lakosság körében, szó esett az 1000 parkoló létesítéséről, és az egészségügyi alapellátással összefüggő döntésekről. Kiemelte, hogy a pandémiás időszakban remek együttműködést sikerült kialakítani a háziorvosokkal, aminek eredményeként velük képzelik el az új orvosi ügyeleti rendszer kialakítását, működtetését. László Győző örömét fejezte ki, hogy az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány és a város között újabb 5 éves együttműködési megállapodást köttetett. A hajléktalan- és idős ellátással kapcsolatban pedig nyárra ígért fejlesztéseket. Az alpolgármester arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy Szombathelyen azok is kapnak prémiumot az egészségügyi szektorban, akik országos szinten nem részesülnek az egyszeri 500 ezer forintos jutalomból, úgy mint például a takarítók és a diszpécserek. Szerinte a veszélyhelyzet alatti ingyenes parkolás sok mindenre rávilágított, bedugult a belváros. A közgyűlés által megszavazott új koncepció célja, hogy a külső övezetekben való parkolásra ösztönözze az autósokat. A rendeletmódosítás szerint a II. díjövezetben minimum 60 perc időtartamra megvásárolt és felhasznált parkolójegy esetén 60 perc díjmentes parkolási idővel automatikusan meghosszabbodik. A III. díjövezetben pedig a minimum 60 perc időtartamra megvásárolt és felhasznált parkolójegy esetén 120 perc díjmentes parkolási idővel hosszabbodik meg automatikusan. László Győző hangsúlyozta, hogy az új díjszabásnak forgalomszabályozó szerepe van.

Illés Károly, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője szerint az Operatív Törzs és a kormány intézkedéseinek köszönhetően sikeresen vívtuk meg a járvány elleni harc első etapját, külön kiemelte a szombathelyiek eredményes védekezését. Az orvosi ügyeleti ellátással kapcsolatban aggályosnak nevezte, hogy az OMSZ által működtetett rendszer hivatalosan csak szeptember végéig működik, ezzel kapcsolatban semmilyen bíztató információt nem kaptak a város vezetőségétől. A frakcióvezető üdvözölte, hogy végre birtokukba vehetik a cserkészek a Cserkészházat, miután sikerült megegyezniük a várossal a bérleti díjról, ami megfelel a piaci bérleti díj mértékének. A FrisssTV-nek adott interjújában Illés Károly beszélt a költségvetés és a fejlesztések alakulásáról, a Médiaközpontról, a tervezett szállodai beruházásról, valamint Szombathely és az ELTE SEK közötti együttműködésről.  

 

 
A Pro Savaria színeiben Koczka Tibor a  Késmárk utcai teniszcentrum értékesítését kifogásolta. Szerinte nagy hibát követ el a baloldali városvezetés azzal, hogy miután 250 millió forintot költött az önkormányzat saját területének felújítására, pályáztatás nélkül adja azt ki. "Megy a sírás-rívás az elvonások miatt, miközben meg nem használunk ki egy ilyen lehetőséget" - mondta a képviselő, aki kritizálta az 1000 parkoló kialakítását is. Ismeretei szerint egy parkolórész 20 négyzetméternyi, ami az 1000 parkoló tekintetében 20 hektárnyi területet jelent. Ezzel szemben például Oslóban most szüntettek meg 1000 parkolót azért, hogy zöld területté alakítsák. Koczka a kerékpározás híve, így bringabaráttá tenné a várost több bicikliút, és tároló építésével, valamint kiszorítaná a belvárosból a gépjárműveket. Kezdeményezte továbbá azt is, hogy a város annak fényében fizesse ki decemberben az egyetem hátralévő támogatását, hogy az ELTE SEK megfogalmazza és bemutatja távlati céljait.
 
Lapunk Vasivíz Zrt-vel kapcsolatos kérdéseire úgy reagált, hogy a társaság nyilvánvalóan a politika színterévé vált az elmúlt években. Jelenleg egy olyan politikai harc zajlik, aminek Molnár Miklós az elszenvedője. A cég igazgatósági tagja, Virányi Balázs által indított bírósági eljárás elsőfokú ítélete egyben azt is jelenti Koczka Tibor szerint, hogy a Zrt. 2013 óta törvénytelenül működik, ugyanis eszerint Kohuth Viktor is jogtalanul volt a társaság élén. A képviselő szerint számos olyan víziközmű szolgáltató cég működik az országban, ahol a vezetőknek nincs megfelelő képzettsége feladataik ellátásához. Koczka példaként említette a Heves Megyei Vízmű Zrt-t, amelyet Sasvári Szilárd úgy vezet, hogy csak tanári diplomával rendelkezik, de felhozta a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-t is, ahol szintén megfelelő képzettség nélkül lehet vezérigazgató Bakondi György Patrik. Hozzátette: a Virányi Balázs által kezdeményezett bírósági eljárást ők úgy értelmezik, hogy Virányi saját magát jelentette fel, holott igazgatósági tagként neki meg kellett volna akadályoznia Molnár Miklós kinevezését, hiszen Molnárt az igazgatótanács nevezte ki. A Vasivíz költséghatékony működését dicsérve elmondta, a korábbi évekkel ellentétben ő jóval kevesebb pénzért látja el feladatait, mint elődje, valamint bebizonyosodott az is, hogy sem stratégiai vezetőre, sem pedig uszodaigazgatóra nincs szüksége a társaságnak.     

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére