A város, ahol élünk - járvány előtt és után

• 2021. június 19., szombat •
Kizárt dolog, hogy a járvány elmúltával visszatérjünk régi, megszokott életünkhöz. Új látásmódot sürgetnek a szakértők, miközben arra buzdítanak, hogy tanuljunk az eddigi tapasztalatokból, és ami jó, tartsuk meg. E gondolat mentén szerveződött az idei 54. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem is, amely a „Régi-új paradigmák az urbanisztikában” címet kapta.
A város, ahol élünk - járvány előtt és után

Hétfőn, azaz június 21-én kezdődik, és 24-ig tart az idei szombathelyi urbanisztikai kurzus. A nagy múltú program minden évben aktuális témát dolgoz fel. A másfél éve

az egész Földön pusztító járvány és a környezeti változások ékesen bizonyítják, hogy valamit alapvetően változtatnunk szükséges.

Sokan vágynak arra, hogy visszatérjenek megszokott életükhöz, de minden jel arra mutat, hogy ez nem lehetséges. Ezért van szükség új látásmódra, megközelítésekre, új paradigmákra. De nem akarunk abba a hibába sem esni - vélik a szervezők -, amit a XX. század szélsőséges ideológiái akartak, hogy a múltat végképp eltöröljük, vagy hogy visszatérjünk ősi mítoszokhoz.

Ezért az eddigi tapasztalatokra nagyon is szükség van

– az ősi iránymutatás szerint: „mindent vizsgáljatok meg, és a jót tartsátok meg!”

Hétfőn az evangélikus egyházközség Körmendi úti konferenciatermében kezdődik a program 10 órakor, ahol többek közt településfejlesztés és közlekedés témákban zajlanak előadások. Aznap délután fél 6-kor a belvárosi moziban vetítik Osskó Judit filmjeit. Másnap szintén a Körmendi útra várják az érdeklődőket, a délelőtti előadások után, délután főépítészi fórum lesz ugyanitt, a téma Szombathely közösségi közlekedése. 23-án Kompakt város összefoglaló címmel futnak a programok, a helyszín nem változik, délután Heckenast Jánosra emlékeznek a résztvevők.

A negyedik napra tanulmányutat terveznek a szervezők, az oszkói szőlőhegyen zárul a nyári egyetem. Minderről bővebben a sune.hu oldalon lehet informálódni.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére