A-tól C-ig, mindent a papírméretekről

szponzorált tartalom (x) • 2021. július 26., hétfő •
Az A4-es papírt mind jól ismerjük. Azzal már többen is gondban lehetünk, ha meg kéne mondanunk, hogy pontosan mekkora az A2 vagy az A3 mérete. Esetleg a B-s papírméretek? Most mindent megtudhatsz a közismert és kevésbé gyakori papírlapok méretéről.
A-tól C-ig, mindent a papírméretekről

A papír alapvető tulajdonságai

A ma használatos papírlapokat különböző tulajdonságaik szerint csoportosítjuk. Használjuk a kezelés szerinti besorolásokat, ami szerint lehet egy lap például mázolt, ofszet és egyéb. Ismerjük a súly szerinti besorolást is, de általánosságban az első számú kérdés egy papírlappal kapcsolatban a mérete. Három alapvető formátumot különböztetünk meg egymástól. A, B és C típusú formátumok, plusz az egyebek.

Az A típus

Az A besorolású papírt használjuk a nyugati országok többségében. Néhány kivétel például Amerika, Kanada és Mexikó. Az A típus eredete egészen a francia forradalomig vezethető vissza. Az A típust az ISO 216 nemzetközi szabvány alapján soroljuk be, melynek alapja egy 1 m2 méretű lap. Ehhez viszonyítva alakulnak az A típus méretei úgy, hogy az 1 m2 hosszabb oldalának hajtásával végül mennyit kapunk belőle.

A legismertebb méretek A0-tól A6-ig terjednek. Az A0 a legnagyobb a maga 841 x 1189 milliméterével. Leginkább plakátokhoz használatos. A legkisebb az A6, ami 105 x 148 milliméter és legtöbbször képeslapok formájában köszön vissza.

Vannak az úgynevezett A00 óriások is, amik Németországban kerültek szabványosítás alá, és leginkább óriásplakátokhoz, műszaki rajzokhoz használják fel őket. A 4A0 a legnagyobb a maga 1682 x 2378 milliméterével.

Létezik A+ csoport is, nagyobb, tekercsben elérhető méretét csak mérnöki papírként emlegeti. Kisebb változata pedig fotópapírként használatos. Az A0+ 914 x 1292, az A3+ 329 x 483 milliméteres nagysággal bír.

A B típus

A B típus arányait tekintve megegyezik az A-val, csupán méretei nagyobbak. Ezt is az ISO 216 szabvány szabályozza. Használata elsősorban a szegély nélküli nyomtatásra képes nyomtatóknál fordul elő, nyomtatás után pedig A méretűre vágják. A B méretskálája is nullától hatig terjed.

A B0 1000 x 1414 milliméter, míg a B6 125 x 176 milliméter. A legnagyobb ez esetben is plakátokhoz, műszaki rajzokhoz alkalmas, a legkisebb pedig levélpapírként ismeretes, hiszen összehajtva pont a C6 borítékba való. Tudtad, hogy akár borítékra is tudsz nyomtatni, ezzel sok időt megspórolva a címzéssel? A TonerPartners.hu kínálatában számos papírfajtát megtalálsz, nézz körül a honlapon!

A C típus, azaz a borítékok és egyéb méretek

A C típus kifejezetten az A és B típusú papírokhoz szánt borítékok csoportja. Az A típusú papírhoz kereshetjük C3-tól C6-ig a borítékokat. A C3 az A3-as mérethez, a C4 az A4-eshez megfelelő és így tovább. B formátumú papírhoz ott a C6/5 és a C7/6 boríték.

A nyomtatás során vannak egyéb papírméretek is, mint az RA és az SRA. Ezek a vágatlan papírméretek, melyeket akkor használnak, ha nyomtatást követően A típusúra vágják majd azokat. Ezek azért előnyösek, mert ugyan a B típusból is lehetséges A méretű vágás kivitelezése, de az sok hulladékkal jár. Így az RA és SRA az A és a B típusa közé sorolható, mely kevesebb vágást igényel és sokkal olcsóbb is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére