A sátán lányáról készített rajzfilmsorozattal sokkol a Disney

A. • 2022. szeptember 27., kedd •
A Disney ismertetője szerint Laura, a boszorkány a sátántól esett teherbe, közös gyermekük, Chrissy pedig maga azt Antikrisztus. Anya és lánya próbálnak normális életet élni, ám ez nem megy egyszerűen, hiszen sötét erők, démonok és átkok veszik körbe őket, és végsősoron maga a sátán is beleszól a lánya nevelésébe.
A sátán lányáról készített rajzfilmsorozattal sokkol a Disney

Az emberi világ mellett párhuzamosan létező másik világ kedvelt toposza a Disney-meséknek. Ám a Disney+-on megjelent, A kis démon című rajzfilmsorozatban szó szerint a Másvilágról van szó. Megszoktuk már, hogy a mesékben az ifjú hősök sötét erők, például boszorkányok ellen harcolnak. De A kis démonban az Alvilág ura, a Gonosz a főhős apja, akinél ő a hétvégéit tölti. A mesékből nem hiányozhat a varázslat sem, csakhogy a Laura hangját kölcsönző színésznő, Aubrey Plaza egy interjúban arról beszélt, hogy milyen jó, hogy normalizálják a pogányságot.

Nehéz manapság valami újjal és meghökkentővel előrukkolniuk a forgatókönyvíróknak. A fogyasztók ingerküszöbe magas, művészeti igényük alacsony. A kis démon ilyen szempontból teljesíti az elvárásokat. A show levágott testrészeket, horrorfilmbe illő lényeket mutogat a tizenéves nézőknek, sőt, azt is láthatjuk, ahogyan Laura átöltözik. A tizenéves főhős egyszer így mutatkozik be: „Szia, Chrissy vagyok, és anyukám lefeküdt a sátánnal”. Persze, felfoghatjuk ezt abszurd, morbid humornak. Csak nem biztos, hogy a Disney+-t néző gyerekeknek erre van szükségük.

A kicsik ma már egyre korábban találkoznak a horror műfajjal. Jó példa volt erre a Coraline című rajzfilm, ami nem a szörnyek miatt igazán hátborzongató, hanem azért, mert a főgonosz lény éppen a főhős anyjának alakját veszi fel, leszámítva a gombszemeket. De a sort hosszasan lehetne még folytatni, ott van például a Huggy Wuggy plüss, ami egy horrorjátékból került a boltokba. Egy gyermekpszichológus arra figyelmeztette a szülőket, hogy a gyerekeket épp azzal zavarja össze a Huggy Wuggy, hogy puha, bolyhos, ölelésre tartja a karjait, de közben éles fogai és karmai vannak. Talán ehhez lehetne hasonlítani a Disney új sorozatát is, amiben a vérengzés, a fekete mágia és az erotika valahogy poénosnak és vagánynak tűnik. Ezzel csak az a baj, hogy egy gyerek nem feltétlenül fogja érteni, hogy a félbevágott idős nő csak egy vicc.

közösség

további frisss

lap tetejére