A rendszerváltás óta nem láttunk ilyet - Kitart a hazai munkaerőpiac lendülete

portfolio.hu • 2021. november 29., hétfő •
Idén augusztus és október között a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 677 ezerre emelkedett, ami 27 ezerrel magasabb, mint a válság előtti, 2019 azonos időszakában mért szint - derült ki a KSH adataiból. A hazai elsődleges munkaerőpiacon nőtt a foglalkoztatottság, míg a külföldön dolgozók száma csökkent.
A rendszerváltás óta nem láttunk ilyet - Kitart a hazai munkaerőpiac lendülete

A rendszerváltás óta nem látott magasságban van a foglalkoztatottak száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint. Az elmúlt három hónapban 4 millió 677 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ami 53 ezerrel magasabb, mint a 2020-as év azonos időszakában mért adat, illetve 27 ezer fővel haladja meg a válság előtti, 2019-es év adatát. A foglalkoztatás kapcsán pozitív fejlemény, hogy a koronavírus-járvány 4. hulláma nem okozott gondot a hazai munkaerőpiacon.

A vállalatok munkaerő iránti kereslete növekedett ebben az időszakban, így a foglalkoztatás emelkedése az elsődleges munkaerőpiacon következett be. A közfoglalkoztatottak és az átmenetileg külföldön dolgozók nélkül számolt foglalkoztatottak száma a Portfolio számításai szerint 4 millió 510 ezer volt augusztus és október között, ami szintén rekordnak számít.

Az elmúlt időszakban stabilan 80 ezer fő körül alakult az átmenetileg külföldön dolgozók száma (ez a létszám nem azonos azokkal, akik kiköltöztek), ami alacsonyabb, mint a válság előtti, 100 ezer fő feletti létszám. (Az átmenetileg külföldön dolgozókat a statisztika a foglalkoztatottak közé sorolja, de nem képezik az elsődleges munkaerőpiac részét.)

Mindeközben a közfoglalkoztatottak száma stabilan 90 ezer fő körül mozog. Az elmúlt időszakban nem változott érdemben a közfoglalkoztatottak száma. Úgy tűnik, hogy azok, akik el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, azok már kiváltak a közfoglalkoztatásból, viszont akik eddig nem tudtak a vállalati szektorban munkát találni, várhatóan a következő időszakban sem lesznek képesek erre. A közfoglalkoztatás esetébe már minden bizonnyal képességbeli és/vagy regionális problémák okozzák azt, hogy nem tudnak a vállalati szektorba váltani, illetve egyes önkormányzatok továbbra is inkább közfoglakoztatás kertében alkalmaznak dolgozókat, mintsem közalkalmazottként.

Mindeközben a munkanélküliek száma is folyamatosan csökken. A munkanélküliek száma immár stabilan 200 ezer fő alatt van, a munkanélküliségi ráta 3,8%-on alakult, ami már közel van a teljes foglalkoztatáshoz.

A járvány 4. hullámának alakulása és a korlátozások alakulása (mind külföldön, mind itthon) meghatározó lesz a foglalkoztatás szempontjából a következő időszakban. Amennyiben a gazdaság tovább tud növekedni, akkor a munkaerőhiány még jelentősebbé válik a jövő év első felében. A foglalkoztatás így összességében tovább emelkedhet, a munkanélküliség csökkenhet, és a dolgozók alkupozíciója javulhat a bértárgyalásokon.

Torzító havi adatok

A KSH közlése szerint modellbecslésük alapján októberben 4 millió 688 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, míg a nyers adat 4 millió 684 ezer. A KSH 4 hónapja vezette be a modellszámítást. A nyers adatsort folytatásaként immár a modellbecslést közlik, amely esetenként érdemben eltér a nyers adattól. A KSH közlése szerint: "A KSH a havi becslés pontosságát továbbfejlesztett modell alkalmazásával javítja. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag számítását a módszertani fejlesztés nem érinti. Emiatt a modellbecsléssel pontosított havi adatok számított átlaga eltérhet a fő mutatóként közzétett háromhavi mozgóátlagtól." Érdekes, hogy a KSH a háromhavi adatot jelzi fő mutatónak, hiszen mind a közlemény címe, mind az első mondata a havi adatról szól, miszerint "2021 októberében a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 688 ezer fő volt." A modellbecslésről egyébként nincs önálló idősor, a Portfolio a konzisztencia megőrzése végett továbbra is a 3 havi átlagot és a nyers havi számot (amelyről elérhető idősor) tekinti irányadónak.

Címlapkép: Getty Images

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére