Június helyett augusztus végéig a mostanihoz hasonló formában megmarad a törlesztési moratórium

• 2021. május 18., kedd •
- A Portfolio értesülése szerint megszületett a megállapodás arról, hogy június helyett augusztus végéig a mostanihoz hasonló formában megmarad a törlesztési moratórium. Bizonyos esetekben 2022 közepéig is lehet kérni a könnyítést.
Június helyett augusztus végéig a mostanihoz hasonló formában megmarad a törlesztési moratórium

Sipos Ildikó mondja el a további részleteket. A kormány a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett a június 30-án lejáró hitelmoratórium esetleges meghosszabbításáról a döntés pénteken született meg - mondta az Inforádiónak Palkó István, a Portfolio elemzője. - Hivatalos bejelentést még nem tettek a felek a megállapodás tartalmáról. Ugyanakkor a fő vonalai már kiszivárogtak az egyezségnek. Ez alapján abban sikerült megegyezni, hogy a jelenlegi formájában a törlesztési moratórium augusztus 31-ig kerül meghosszabbításra. Azt követően érdekes, hogy mi fog történni, megváltozik a logikája a moratóriumnak, az eddigi opt out helyett, tehát, hogy valakinek külön kifejezetten kérnie kell, hogy ne vegyen részt a monotóniumban a hitele. Ehelyett ott ín lép életbe, tehát hogyha valaki benne akar maradni, vagy be akar kerülni a monotóriumba, akkor ezt kifejezetten kérnie kell a bankjánál.

Ez az új szakasz, ami szeptember elsején indulhat el, ez várhatóan a jövő évi parlamenti választások után fog véget érni, így azok, akik nagyon rászorultak a moratóriumra, azok 2022 közepéig vehetik majd igénybe ezt a törlesztési könnyítést. - Az elemző elmondta, sok részlet még nem ismert, így például azt sem, hogy meg kell-e majd indokolni, vagy alá kell-e támasztani bármilyen, a jövedelem csökkenésére utaló dokumentummal azt, hogy egy-egy banki adós milyen indoklással marad a hitelmoratóriumban. - Mi úgy értesültünk, hogy bárki benne maradhat a moratóriumban, aki eddig jogosult volt. Ugye eddig az volt a szabály, hogy 2020. március 19-e előtt folyósított hitelekre vonatkozik a moratórium lehetősége, ugyanakkor egy fontos változás mindenképpen életbe lép, ez pedig az, hogy kilépegetni és belépegetni nem lehet a moratóriumot.

- A döntés a lakossági és a vállalati adósokra egyaránt vonatkozhat majd. - Hallottunk olyan becslést, hogy 50% maradhat bent a moratóriumban azok közül, akik igénybe vették. Azonban ez jelentős bizonytalanságot hordoz ez a becslés, úgyhogy egyáltalán nem biztos, hogy így lesz. A maratoniumban jelenleg a háztartások közel 50%-a, illetve szintén hitellel rendelkező vállalkozások 35%-a van benne. Ez a vállalkozások esetében nagyjából 35 ezer vállalkozást jelent, míg a háztartások esetében 1,3 millió családot. - A portfólió úgy tudja, a Magyar Nemzeti Bank egy óvatos és szelektív hosszabbítás mellett állt ki, amelynek az a lényege, hogy minél kisebb sokk érje azokat, akik kikerülnek a moratóriumból. A jegybank elképzelése szerint legyen lehetőség például arra, hogy a felhalmozott kamattartozásukat az adósok bármikor díjmentesen előtörleszthessék. Az pedig, aki a meghosszabbított futamidő helyett a magasabb törlesztőt választaná a moratórium után, megkaphassa ezt a lehetőséget. A jegybank emellett azt is felvetette, hogy a rászorulók számára legyen mód egy lépcsőzetes, hónapok alatt visszaállított törlesztésre.


Forrás: mediamonitor-observer.hu
Kép: Getty Images

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére