A pandémiában ki vesz több 10 millió forint értékű üzlethelyiséget Szombathelyen?

• 2021. április 08., csütörtök •
Miközben sok helyi vállalkozás a pandémia miatt krízishelyzetbe került, az a cég, amiben Nemény András kabinetfőnökének felesége az egyedüli tulajdonos, Szombathelyen a Király utcában vásárol 125 négyzetméteres üzlethelyiséget. Az ingatlan értéke több tízmillió forint lehet. - Vas Népe írása.
A pandémiában ki vesz több 10 millió forint értékű üzlethelyiséget Szombathelyen?

Több szálon is kötődhet Czeglédy Csabához Nemény András polgármester kabinetfőnöke, Kovács Előd és felesége. Utóbbi az önkormányzat egyik gazdasági társaságának, a Savaria Városfejlesztési NKft.-nek is az ügyvezetője.

Erre utal, hogy a Youwon Hungary Kft. – amiben Kovács Előd is ügyvezető – telephelyének címe megegyezik a 6,2 milliárd forintos költségvetési csalási ügyben érintett Human Operator Zrt. Kossuth Lajos utcai székhelyével. A Vas Népe írt arról is, hogy Kovács Előd házastársának ügyvezetővé történt választásakor 2019 októberében a közgyűléstől több cégre vonatkozóan kért felmentést. Így a már említett Youwon Hungary Kft. és a Prorent Invest Kft. mellett a PTB Pannon Trade Broker Kft. (PTB Kft.) esetében is.
Megtudták: utóbbi cég vevőként adásvételi szerződést kötött a szombathelyi Király utcában egy 125 négyzetméteres, nagy értékű üzlethelyiségre vonatkozóan. Információink szerint az ingatlan vételi ára több tízmillió forint lehetett. Árát belvárosi elhelyezkedése növelhette, és az is, hogy egy részét értesüléseink szerint bérlik.

A nyilvános cégkivonat szerint a PTB Kft. fő tevékenysége a vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelem, de a társaság további tevékenységi körében a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése ugyancsak szerepel. Arról egyelőre nincsenek nyilvános információk, hogy a pandémia évét milyen pénzügyi eredménnyel zárta a társaság. Azt viszont megtudtuk, hogy a 2019-re vonatkozó éves beszámolót az eszközök és források 27 millió 180 ezer forintos egyező mérleg főösszegével és 1 millió 653 ezer forint adózott eredménnyel fogadta el a társaság ügyvezetője.

Az ügyben kerestük a PTB Kft. ügyvezetőjét. Megkérdeztük, milyen forrásból vásárolták az üzlethelyiséget és az mennyibe került, továbbá, hogy a cégnek 2020-ban miért volt egy napra tagja Kovács Előd. Kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ. Az ügyvezető annyit közölt: „A vevő gazdasági társaság Magyarországon 2009. június 18. óta bejegyzett, törvényesen működő mikrovállalkozás.

Beszámolási-, adófizetési-, illetve minden jogszabályon alapuló további kötelezettségének a működése alatt mindvégig maradéktalanul eleget tett, cégadatai és beszámolói a közhiteles nyilvántartásokból elérhetőek, átlátható szervezetnek minősül. A társaság soha nem indult ajánlattevőként sem Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint ajánlatkérő, sem annak intézményei, gazdasági társaságai által meghirdetett semmilyen közbeszerzési eljárásán, és tevékenységeiből fakadóan a jövőben sem teszi.”

Az ügyvezető levelében felhívta arra is figyelmünket, hogy ha „a kizárólag piaci tevékenységet végző” gazdasági társaságot rossz színben tüntetjük fel, kezdeményezik a megfelelő jogi eljárást a szerkesztőség és/vagy a szerző ellen.

A Vas Népe Kovács Elődöt is kereste az ügyben. A kabinetfőnök úgy tájékoztatott: „(…) nem tartom aggályosnak, ha egy magántulajdonban lévő gazdasági társaság vagy magánszemély más gazdasági társaságtól vagy magánszemélytől ingatlant vagy ingóságot vásárol Szombathelyen vagy bárhol máshol. Akkor sem tartom annak, ha a vásárló egy közeli hozzátartozóm vagy az ő tulajdonában álló gazdasági társaság, és akkor sem, ha a vásárló a Vas Népe Szerkesztőségének bármely tagja, vagy bárki más.”

Nemény András is ragaszkodott ahhoz, hogy válaszát teljes terjedelemben közöljük. Amellett, hogy abban több kérdésünk elől kitért, lapunkkal kapcsolatosan valótlan állításokat fogalmazott meg, ezért közleményét teljes terjedelemben nem áll módunkban közölni - írja a Vas Népe.


Forrás: vaol.hu
Kép: VN

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére