A napelemes rendszerek telepítésének előnyei

szponzorált tartalom (x) • 2022. január 22., szombat •
A napelemes rendszerek számos előnyt kínálnak azok számára, akik hajlandóak áldozni a telepítésre. Ráadásul a befektetett összeg sok pályázatnak, támogatásnak köszönhetően jóval alacsonyabb lehet, mint amire először gondolnánk.
A napelemes rendszerek telepítésének előnyei

Hogyan épül fel a napelemes rendszer?

Mielőtt belevágnánk, érdemes tisztázni, hogy hogyan is néz ki pontosan a napelemes rendszer. A legfontosabb rész a napelempanelek, amelyek a leglátványosabbak is, hiszen ezek kerülnek a tetőre és termelik az energiát. 

A paneleket a tartószerkezet tartja, amelyet az optimális dőlésszögbe kell állítani ahhoz, hogy a napelemek a maximális teljesítményt tudják nyújtani. Éppen ezért a Napelemespályázatok a napelemes rendszereiket alapos tervezést követően telepítik.

A szisztéma fontos része még az inverter, amely átalakítja a panelek által termelt energiát elektromos árammá, s így az elektromos készülékeinkhez és a többi áramot fogyasztó dologhoz, például a világításhoz is fel tudjuk használni. 

Végül pedig az ad/vesz mérőóra teszi lehetővé, hogy a többletként megtermelt áram se vesszen kárba, illetve éjszaka se legyen probléma, amikor nincs napsütés, és így termelés sem. A többlet és a hiány pontos egyensúlyával érhető el a nulla forintos villanyszámla.

Milyen okok szólnak a telepítés mellett?

Az egyik természetesen az előbb említett nulla forintos villanyszámla, amelynek köszönhetően a minden hónapban jelentkező kiadásaid jelentős mértékben csökkenthetőek. 

De nem ez az egyetlen érv, hiszen a napelemmel történő energiatermelés valódi környezettudatos választás is, s mivel mindannyian ezen a bolygón élünk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között tehetjük meg.

A napelemes rendszerek biztonságot is jelentenek, hiszen használatukkal nem vagyunk kiszolgáltatva az áram árában bekövetkező változásoknak. Mivel az energiaárak folyamatos növekedésére kell számítani, ezért ez az egyetlen módja annak, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések.

Talán ritkábban hallunk róla, de az az igazság, hogy az összes elektromos áramot használó rendszert működtethetjük a napelemes rendszer által megtermelt, és az inverter által átalakított árammal. Ez azt jelenti, hogy akár a fűtés is mehet róla, nemcsak a szokásos dolgokban lehet gondolkodni. Ha emiatt idővel felmerül a bővítés gondolata, természetesen az sem jelent akadályt.

Nem lesz ez az egész folyamat túlságosan drága?

Gyakran gondolják azt az emberek, hogy ilyen sok előnyért biztosan nagyon sok pénzt kell kiadni, ráadásul emellett az is ismert, hogy a napelemes rendszerhez egy nagyobb összegre van szükség. 

A valóság az, hogy sokféle támogatás és pályázat van arra, ha energetikai szempontból javítani szeretnénk az otthonunk jellemzőin. Aktuálisan például akár a 100%-os támogatás is elérhető napelemes rendszerek telepítésére, a Napelemespályázatok szakemberei pedig még a pályázatírással járó terheket is leveszik a vállunkról.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére