A Mol fizet az ukránoknak, újraindulhat az olajszállítás Magyarországra

• 2022. augusztus 10., szerda •
A Mol kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat, ezért napokon belül újraindulhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság vezeték déli ágán Magyarország felé – közölte a Mol.
A Mol fizet az ukránoknak, újraindulhat az olajszállítás Magyarországra

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatáért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A DÍJKÖTELEZETTSÉG ÁTVÁLLALÁSÁVAL A MOL GYORS MEGOLDÁST NYÚJTOTT A PROBLÉMÁRA: AZ UKRÁNOK ÍGÉRETE SZERINT NÉHÁNY NAPON BELÜL ÚJRAINDULHAT A KŐOLAJSZÁLLÍTÁS, AMELY PÁR NAPJA A BANKI OLDALON FELMERÜLŐ TECHNIKAI AKADÁLYOK MIATT ÁLLT LE

– olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

A Mol közleményével szinte egyidőben a magyar olajvállalat szlovák leánycége, a Slovnaft is közzétett egy közleményt, amely szerint a

SLOVNAFT MÁR TELJESÍTETTE A KIFIZETÉST AZ (UKRÁN TRANZIT) VÁLLALAT SZÁMLÁJÁRA. ENNEK ALAPJÁN A SLOVNAFT ARRA SZÁMÍT, HOGY AZ ELKÖVETKEZŐ NAPOKBAN ÚJRAINDULNAK AZ OLAJSZÁLLÍTÁSOK. AZ OROSZ FÉL IS EGYETÉRTETT EZZEL A MEGOLDÁSSAL.

A Portfolio emlékeztet: tegnap este a Mol operatív igazgatója már jelezte, hogy mára várnak egy visszajelzést az oroszokól és az ukránoktól a javasolt pénzügyi megoldásról. Ez a visszajelzés a jelek szerint pozitív volt, és ezért a Mol és a Slovnaft is elindította az átutalást az ukrán vezetéküzemeltető számlájára.

(Borítókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)
Forrás: index.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére