A migránspolitika miatt nem akar találkozni a pápa Orbánnal

mandiner.hu • 2021. június 07., hétfő •
Sajtóhírek szerint a szentatya a budapesti eucharisztikus világkongresszuson nem kíván politikai vezetőkkel találkozni.
A migránspolitika miatt nem akar találkozni a pápa Orbánnal

Ferenc pápa a jelenlegi tervek szeint kizárólag a szeptemberi eucharisztikus világkongresszuson kíván részt venni Magyarországon, de politikusokkal nem kíván tárgyalni – írja az Index.

Tudatosan zárkózik el a Vatikán a politikai vezetőkkel való találkozástól

A National Catholic Register értesülései szerint szentatya szeptember 12-én fogja celebrálni a világkongresszus zárómiséjét a Hősök terén, majd ezt követően három és fél napra Szlovákiába látogatna. A katolikus lap azt írja, hogy

a magyar kormányzat és az egyházi vezetők részéről is törekednek arra, hogy a pápa több időt szenteljen a magyar híveknek.

Kiemelték azonban: a Vatikán tudatosan elzárkózik attól, hogy az egyházfő egy ilyen egyházi esemény idején politikai vezetőkkel, így Orbán Viktor miniszterelnökkel vagy Áder János köztársasági elnökkel találkozzon.

Politikai okok is állhatnak a háttérben

A fenti információkkal szemben több lengyel lap arról ír, hogy a döntés korántsem annyira politikamentes a szentatya részéről, mint amilyennek látszik. A wPolityce kifejezetten politikai feszültségeket említ, és arról írnak, hogy

Ferenc pápa elégedetlen azzal, ahogyan az Orbán-kormány és a magyar egyházvezetők a menekültekkel bántak.

A fenti mellett a Gazeta arról írt, hogy a pápa már csak a magyar választások közelsége miatt sem találkozna szívesen a magyar állam vezetőivel.

Kép forrása: Giuseppe LAMI / POOL / AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére