A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a csokra

• 2021. május 05., szerda •
A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) itthoni munkavállalás esetén - tudatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán. Novák Katalin közösségi oldalán a különböző élethelyzetekben lévő családok csokkal kapcsolatos kérdéseire válaszolt.
A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a csokra

Egy, az Egyesült Királyságban élő, Magyarországra hazaköltözni szándékozó házaspár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a csokra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb.

A miniszter tájékoztatása szerint

ENNEK FELTÉTELE, HOGY A HÁZASPÁR LEGALÁBB EGYIK TAGJA ITTHON IS HELYEZKEDJEN EL; EKKOR 90 NAP UTÁN MEGKAPHATJÁK A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁST.

Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a csokkal is élhetnek - fűzte hozzá.

Ez tehát azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott csok-kölcsönt is igényelhetnek. Várjuk őket haza!- mondta Novák Katalin.

Egy másik házaspár arról kérdezte a minisztert, hogy ha korábban önként visszafizették a csokot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást? Novák Katalin azt mondta,

HA SZERETNÉK ÚJRA IGÉNYBE VENNI A CSOKOT EGY VÁLLALT GYERMEKRE, ERRE ISMÉT LEHETŐSÉGÜK VAN.

Hozzátette: ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.

A miniszter egy harmadik megkeresésre azt közölte: a csokos kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe.
Novák Katalin azt mondta, reméli, sokan élnek az otthonteremtési program különböző lehetőségeivel, és ha kérdésük van ezekkel kapcsolatban, írják meg a jövőben is.

Forrás: origo.hu
Kép: advisors.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére