"A könyvszakma teljesíti küldetését" - pótkönyvhét Szombathelyen

• 2020. szeptember 14., hétfő •
A gyerekek a fantasy-sorozatok új részeit, a felnőttek pedig kedvelt szerzőik friss regényeit várták türelmetlenül tavasszal, készülve a szokásos Ünnepi Könyvhétre, hiába. A rendezvények akkor elmaradtak, most többé-kevésbé pótolják azokat a szervezők. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár így készül...
A könyvszakma teljesíti küldetését - pótkönyvhét Szombathelyen

Az utólagos megrendezésre kijelölt időszak a szeptember 17. és 20. közötti pár nap. Az országos tiszti főorvos állásfoglalása szerint a Vörösmarty térre tervezett szeptemberi program sem megtartható, de a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak. Idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord a Könyvhét történetében – jelezte Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

A 91. Ünnepi Könyvhét és 19. Gyermekkönyvnapok programjai 2020. szeptember 16-19. között a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a következőképpen alakulnak:

Szeptember 16-án (szerdán) 17 órakor Balló László: Olyan csodás című kötetét mutatják be. Köszöntőt mond Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere. Közreműködik Czetter Ibolya, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Magyar Irodalomtudományi Tanszékének vezetője. A kötet legszebb verseit elmondja Szabó Tibor András Jászai Mari-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház tagja. A költő verseiből készült saját szerzeményeivel fellép Bujtás Ervin énekes-dalszerző. A kötet a helyszínen kedvezménnyel, a szerző dedikálásával megvásárolható. Helyszín: Szombathely, Dr. Antall József tér 1., 4 emeleti előadóterem.

Szeptember 17-én (csütörtökön) három esemény is zajlik. 16 órától a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete gondozásában megjelent dokumentumokat mutatják be az 1. emeleti hírlapolvasóban. Az intézet kiadványai szeptember 16-18. között, mindennap délután megvásárolhatóak lesznek a földszinti aulában, valamint ezen a három napon az első emeleti hírlapolvasóban, naponta többször kisfilmeket vetítenek, amelyen a kötetek szerzői nyilatkoznak kutatómunkáról, a könyvek megszületéséről.

Ugyanezen a napon 17 órától a könyvtár és a SZMJV Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös programjára kerül sor földszinti előadóteremben. A Roma nők egymás közt című kötetbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetésen közreműködik Raffael Mónika, a KINCS Társadalmi Csoportok Kutatóközpont kutató-elemzője, Antal István, a KINCS Társadalmi Csoportok Kutatóközpont vezetője, és Kelbert Krisztina történész. A Kopp Mária Intézet Népesedésért és Családokért (KINCS) Roma nők egymás közt című, a L'Harmattan kiadó gondozásában megjelent interjúkötete tizenkét sikeres roma nő életébe, gondolataiba nyújt betekintést.

A gyermekkönyvtárban pedig szintén ezen a napon 15 órától író-olvasó találkozóra kerül sor Kőszegi-Arbeiter Anita meseíróval.

Szeptember 18-án (pénteken) a 80. születésnapját ünneplő Tóth Imre fotóművésznek nyílik tárlata 17 órakor a földszinti előadóteremben. A tárlatot az érdeklődők figyelmébe ajánlja Benkő Sándor MÚOSZ nagydíjas fotóriporter. A kiállítás megtekinthető 2020. szeptember 30-ig.

Szeptember 19-én 14 órakor Cserős Mária költővel, meseíróval találkozhatnak az érdeklődők a földszinti előadóteremben.

A programokról részletesebben tájékozódhatnak a könyvtár honlapján (http://www.bdmk.hu/) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/BerzsenyiDanielKonyvtar/).

A vírushelyzetre való tekintettel a könyvtár kéri, hogy a rendezvényeken maszk viselésével óvjuk egymás egészségét!

kép: infostart.hu

közösség

további frisss

lap tetejére