A költő és csalogánya

• 2020. január 25., szombat •
A Bájoló hetedik évadának idei első vendégeit aligha kell bemutatni a zenekedvelőknek, főleg a fiataloknak, hiszen körükben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Kóbor Zsóka és Polgár Patrik által alkotott zenei formáció. Nem mellékesen eddig összesen mintegy 30 fiatal kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa tehetségét és képességeit a hallgatóság előtt a Berzsenyi-könyvtárban. Boros Ferenc korábban már vendégül láthatta a Kóbor-Polgár kettőst, az utóbbi időben azonban jelentős sikereket könyvelhettek el, így a téma adta magát.
A költő és csalogánya

Zsóka és Patrik akusztikus duót alkot, együttesüket, stílusukat inkább az alternatív zenei világhoz társítják. Patrik Lordon, Eddán, Tankcsapdán nevelkedett otthoni környezetben, ám mégsem maradt a rocknál, mivel saját bevallása szerint úgy érezte, belül más értékeket hordozott. Szentgotthárdon kapta meg a zenei alapokat. Zsókát édesapja és a bátyja "mérgezte" meg a zenével 2013-14 környékén. Szentgotthárd nem pusztán Patrik életében játszott fontos szerepet, hiszen ott fogalmazódott meg ennek a varázslatos akusztikus duónak a gondolata is. Történt ugyanis, hogy Zsóka nyerte a helyi tehetségkutatót versenyt, ami után Patrik egyből megkereste és vázolta az énekesnek az elképzeléseit. A két fiatal zenei ízlése és sajátos világa hamar találkozott egymással, és azonnal belevetették magukat a közös munkába. A kezdeti nagy lendületet aztán egy 1,5 - 2 évnyi csend követte, majd rá kellett jönniük, hogy egyszerűen nem bírnak zene nélkül létezni. Ettől kezdve újabb fordulatot vett a duó pályafutása, és úgy néz ki Patrik kifogyhatatlan költői vénával rendelkezik, sorra írja a dalokat, amelyek témavilága széles skálán mozog. Hogy a szöveg vagy a dallam születik meg előbb? Patrik azt mondja ez folyamatosan változik, hol ez, hol az ugrik be előbb. De a legjobb gondolatok és szövegek utazás közben fogalmazódnak meg benne. Nagyon működik a fiatalok közti kémia, ennek egyik legjobb bizonyítéka, hogy Patriknak nem igazán kell az általa kitalált dallamot Zsóka hangjához illesztenie, hiszen eleve úgy komponál, hogy közben a fejében hallja Zsókát. A szöveg persze már egy másik dolog, mert amit Patrik ír, azt Zsóka saját értelmezése szerint interpretálja. Azaz, maximális mértékig működik a szabad asszociáció képzete is, miközben a dal értékéből mit sem veszít.

Vannak zenekarok, akikre felnéznek, példaképüknek tartanak, mert zenei előadásukkal és mondanivalójukkal teljes mértékig azonosulni tud a Kóbor&Polgár duó. Ilyen például a közös kedvenc Hiperkarma, és 30Y, de ide tartoznak Bagossyék, az Esti Kornél vagy éppen az Elefánt is. Zsóka - elmondása szerint - a melankolikusabb dalokkal azonosul jobban, bár azt nem tudta megmondani, hogy ez vajon miért lehetséges. A tehetséges énekesnő jelenleg Pécsett tanul festészetet. Korábban a csendéletek vonzották, most azonban a geometrizáló irány felé fordult - a minimál tájképek mellett -, aminek lényege a színek keverése és az azokkal való bánásmód.  


Az akusztikus duó egyre több rendezvényre kap meghívást. Amit viszont kevésbé szeretnek, az a vendéglátós szereplés, hiszen ott csak háttérzeneként funkcionálnak. Azonban sok esetben már ezekről az eseményekről is sikerélménnyel távoznak, hiszen nem egyszer előfordult velük, hogy inkább rájuk figyeltek a vendégek, mintsem egymásra. A tavalyi színpadi szereplések közül mérföldkőként tekintenek a Strand fesztiválon és az Ördögkatlanban történt fellépésükre, de a Petőfi Rádió is rendszeresen játssza a dalaikat.


Zsóka és Patrik nem utasítja el annak lehetőségét, hogy duójuk kibővüljön még 1-2 hangszerrel. A tavalyi felsőszölnöki évzáró koncertjükön például már kiegészültek pár új hangzással, ami akkor nagyon bejött nekik is és a közönségnek is. Ezért is gondolkodnak erősen abban, hogy kibővítik a formációt, billentyűsök és vonósok csatlakozását is szívesen várják, mert azért egy tomboló koncertet ők is el tudnak képzelni maguknak, ahol mindenki teli torokból az ő soraikat zengi.   

közösség

további frisss

lap tetejére