A katedrát választotta a mérnöki pálya helyett

• 2020. augusztus 07., péntek •
Koszár Zsolt, a szombathelyi campus egykori duális gépészmérnök hallgatója lassan másfél éve a VMSzC Gépipari és Informatikai Szakgimnázium oktatója. Vajon mi motiválta, hogy tanításra adja a fejét a versenyszerű sportolás mellett? Kiderül a szombathelyigepesz.hu-n olvasható cikkből.
A katedrát választotta a mérnöki pálya helyett

Koszár Zsolt a záróvizsga után szeretett volna egy kis pihenőt tartani, de aztán február közepe körül kapott egy lehetőséget, EdgeCam szoftvert kellett volna oktatnia a VMSzC Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban. Természetesen emellett több multinacionális cégtől is kapott ajánlatot, megyén kívülről is, de mivel korábban is dolgozott már tanárként, és tetszett neki a lehetőség – hiszen egy nagy múltú műszaki iskoláról van szó –, elvállalta. Az első időszakban óraadóként dolgozott, aztán november közepétől már teljes állású tagja a kollektívának, és a felnőttképzésben is oktat. Mint mondja, nem bánta meg, hogy ezt az utat választotta, és tisztában van azzal is, hogy gépészmérnöki diplomával bármikor válthatna, de nem szeretne. Döntésében a sport is szerepet játszott, de sajnos az elmúlt egy év nem alakult számára túlságosan jól, hat-hét hónapig egy elég komoly sérüléssel küzdött (15 év élsport után ez benne van), ugyanakkor bízik benne, hogy visszatérhet még jó formájához.

Arra a kérdésre, hogy mennyi hasznát veszi a duális gyakorlatok során szerzett ismereteknek, tapasztalatoknak, Koszár Zsolt a következőt válaszolta:
- Gépészoktatóként nagyon nagy hasznát veszem. Az egyetemen a legújabb technológiákat tanulhattam, nagyon sok mindenre lett rálátásom. Természetesen a rengeteg megtanult ismeretnek ülepednie kellett egy kicsit, hogy jól összeálljon a fejemben. Ezt a duális gyakorlatokon látott dolgok nagymértékben segítették. Fontosnak tartom, hogy a diákoknak valós információkkal tudok szolgálni a cégekről is, és ezzel részben tudom segíteni a választásukat, legyen szó munkáról vagy továbbtanulásról.

A fiatal tanárnak már a diákjai is "hasítanak" a műszaki versenyeken, amelyek közül kiemelkedik az idei EDGECAM.
- Diákjaim kiválóan szerepeltek az országos döntőn, aminek nagyon örültem, és természetesen köszönettel is tartozom nekik, hiszen ebben a nehéz időszakban is szorgalmasan dolgoztak és készültek. A tehetséggondozást pedig kiemelten fontosnak tartom, hiszen így fejlődhetünk, és a diákoknak is plusz motivációt nyújt.

Koszár Zsolt elmondása szerint nem nehéz összeegyeztetni a hivatását a sporttal. Továbbra is a maximumra törekszik a munkájában, és a sportban is. A diákok tisztelik, hogy sportoló is a tanáruk, abban bízik, hogy így is motiválhatja őket. Ezt is egy kihívásnak tekinti. De ettől függetlenül rengeteg otthoni felkészülést igényel, hogy a diákoknak a megfelelő mennyiségű ismeretanyagot át tudja adni, ugyanakkor munkája teljesen összeegyeztethető az edzésekkel.

Mit jelentett Koszár Zsolt számára a szombathelyi gépészképzés?
- Egy olyan kihívást, ahol az elején nagyon messze a cél, aztán ahogy közeledsz a végéhez, már nem is keresed annyira, mert rengeteg tudással, baráttal és szakmai kapcsolattal gazdagodtál.

fotó: Koszár Zsolt Facebook-oldala

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére