A jubiláló Meseboltnak csak köszönet jár, saját színpad nem

há • 2020. július 02., csütörtök •
Kevés olyan fegyelmezett igazgató van az önkormányzati cégek vezetői között, mint Kovács Géza, aki régi álmáról – egy saját bábszínházi épületről is – úgy mond le ismét hosszú időre, hogy közben őszintén tud örülni már-már örökös átmeneti otthonuk, az MMIK tervezett felújításának. Erről, egy nehéz, de változatos évadról, és az anyagiak miatt szűkösre tervezett jövő évi szezonról is szó volt a Mesebolt Bábszínház csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kiderült, hogy az idén 25 éves társulat gálával nem, csak munkával ünnepel.
A jubiláló Meseboltnak csak köszönet jár, saját színpad nem

Az első szó a köszöneté volt, ami a bábszínház munkatársait illette. Kovács Géza úgy összegezte az elmúlt évadot, hogy a szokásos módon kezdődött, majd jöttek a nehézségek a járvány alatt, és nem mondhatni, hogy ne lett volna változatos az elmúlt pár hónap. Aztán visszaállt a próbarend, és most már gőzerővel folyik a munka a társulatban – mondta. Hálás a közönségnek is, amely kitartott mellettük. Közel tízezren követték online a bábszínházi kezdeményezéseket: videómegosztón tették közzé a színészek által felolvasott meséket, az otthon rögzített etűdökben kulisszatitkokat mutattak meg, és több korábbi előadás felvételét is elérhetővé tették. – A bizonytalanságban két dolog adott erőt nekünk, az egyik, hogy mellettünk maradtak a nézőink, a másik pedig, hogy az önkormányzat részéről is éreztük, fontos, amit csinálunk – hangsúlyozta az igazgató. 


A most negyedszázados fennállását ünneplő Mesebolt Bábszínház nevelőmunkáját méltatta Horváth Soma alpolgármester. Kitért rá: köszönet jár a társulatnak, amiért mindig magas nézőszámot produkál, és tagjai részt vettek az önkéntes akciókban is a pandémia idején. Az önkormányzat a legutóbbi közgyűlésen úgy módosította a város költségvetését, hogy a korábban tervezettnél több jusson a Meseboltnak – tette hozzá.


Sorolták az elmúlt évad számait: 9 új bemutató volt (a hamarosan esedékes kőszegi premierrel együtt), és 21 másik előadást tartottak repertoáron. A gárda 20 fős, amivel kész csoda, hogy ilyen intenzitással tudták levezényelni a szezont. Januárhoz képest nincs mozgás a társulatban. Az intézmény most 25 éves, de ünneplésre pillanatnyilag nincs mód – és pénz –, ezért csak annak örülnek, hogy vannak, léteznek, túléltek – hangzott el. – Mindenki, aki részt vett az elmúlt negyed században a Mesebolt munkájában, egy-egy téglát helyezett el benne – fogalmazott Kovács Géza, utalva H. Nagy Katalin és mások építő tevékenységére.


Kemény munka előtt áll a csapat, augusztus 17-én felújításokkal kezdik a szezont, és rögtön a tavasszal elmaradt előadásokat pótolják be: a Lázár Ervin Programban közel 30 előadás vár arra, hogy megtartsák a vállalás szerint. Ha minden jól megy, ez október elejéig meglesz.  Közben még a nyáron színre viszik a Lili és a bátorság című darabot, amely a társulatnak a Vojtina Bábszínházzal és a Kőszegi Várszínházzal közös produkciója lesz. A téma fontos: a gyermekbántalmazás, ezért három drámapedagógus is részt vesz az munkában, akik a gyerekekkel érkező tanárokat is felkészítik arra, hogy segíteni tudjanak az előadás feldolgozásában. – Értékek mentén állítjuk össze a műsort. Nekünk ebben áll a felelősségünk a gyerekek felé – jegyezte meg az igazgató, aki elmondta azt is, hogy tudatosan nem a könnyed szórakoztatást felé veszik az irányt, mint annyi más színház. Nem feledtetni akarnak, hanem fontos értékek mentén élményt nyújtani a közönségnek.


Összességében egyébként a megszokottnál kevesebb premier lesz a Mesebolt Bábszínházban jövőre, de a munka mennyisége ettől még nem csökken: több idejük lesz próbálni, vidékre járni – tudtuk meg. Terveznek egy diaszpórás turnét is Ausztriába és Kanadába, ahol a magyar közösségek előtt mutatnák be az Árpád-házi királyokról szóló meséket, ám az még nyitott kérdés, hogy a járványhelyzet miatt lehetőségük lesz-e utazni. Ami a helyi közönséget illeti: Madarak voltunk címmel egy korábbi előadást is felújítanak, ez Kovács Géza rendezése lesz, és a kisiskolásokhoz szól majd. Elővesznek egy régi klasszikust, a Pinokkiót, amelyet a Ziránó Színházzal közösen visznek színre, és folytatódik a tematikus kitekintés más népek mesevilágába. Fókaszív címmel egy skót mesefeldolgozás lesz látható – ez egyben állásfoglalás is lesz környezetvédelem témában –, és Holdangyal címmel kerül színpadra egy másik népmese, amely egy kazah-kirgíz történeten alapul. Mindkettő óvodásokhoz és kisiskolásokhoz szól. Felkerül a műsorra Horgas Béla kortárs szerző mesekötetéből A fabatkák kertje, amely ember és természet kapcsolatát boncolgatja, és ha a pályázati források engedik, újabb résszel rukkol elő a Királyok könyve sorozat, amelyben Kun László története esedékes. A népszerű osztálytermi előadás a zárórész lesz.


Változás van a bérletek vásárlásában: a korábbi két féléves konstrukciót felváltja az egész éves bérlet, amelyben a kétszer három előadás helyett ezentúl összesen négy előadást láthatnak a gyerekek. Az intézkedésnek természetesen pénzügyi okai vannak, ezenkívül a társulat leterheltségén is javítanak vele.


Kikerülhetetlen kérdés egy ilyen sajtótájékoztatón a mindig visszatérő felvetés: hol lesz a bábszínház végleges otthona? - Ahhoz, hogy erre válaszoljunk, nincs meg a kellő tudásunk jelen pillanatban – fogalmazott Kovács Géza, utalva rá, hogy továbbra sem látják a jövőjüket. Igaz ugyan, és ezt a kultúráért felelős alpolgármester is megerősítette, hogy egy államtitkári egyeztetés eredményeként 600 millió forint érkezik Szombathelyre az MMIK felújítására, ám ezzel a fenntartás, az üzemeltetés is állami kézbe kerül majd, amely újabb kérdéseket vethet majd fel. Mindenesetre talán nem ázik majd be a próbaterem, talán nem szökik ki fűtésidényben a meleg az ablakon, de az biztos, hogy egy jó darabig még mindig másokkal kell osztoznia a bábszínháznak a játszóhelyén. És most úgy néz ki, hogy ez így is marad…

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére